Faworki - Chrust

Nie można wyobrazić sobie bez nich Tłustego Czwartku. Pyszne , chrupiące , idealnie nadające się do kawy - Faworki.

Ocena:
1 5

Przed smażeniem chrustu należy mocno zagrzać olej.


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki whisky

Dodatkowo:
  • 1 l oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy i wlewamy je do mąki do której dodajemy także śmietanę oraz alkohol. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Następnie dzielimy go na mniejsze prostokąty o wymiarach 3,5 cm x 10cm. Na środku każdego małego prostokąta robimy niewielkie nacięcie (około 3 cm). Przez nacięcie przekładamy lewy koniec -zaczynając od góry, a następnie prawy bok -zaczynając od dołu (zdjęcie poniżej).

Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy go na średnim palniku. Surowe faworki smażymy na gorącym oleju aż uzyskamy złoty kolor (najpierw smażymy faworek z jednej strony około 15 s a następnie go obracamy i smażymy go na drugiej stronie również przez 15 s). Upieczone faworki wyciągamy z oleju , odsączamy je na ręczniku papierowym.

Przed podaniem chrust należy oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 04/02/2013


comments powered by Disqus