Faworki bez jaj- KHAJA
Proponuje przygotować faworki bez jaj zwane KHAJA lub też "językami Pana Jaganatha". Są to słodkości pochodzące z Indii, z miejscowości Puri. Owe pyszności po usmażeniu polewa się syropem ja jednak posypałam je cukrem pudrem i również były nieziemsko pyszne. Warto spróbować je przygotować pomimo czasu który musimy poświęcić na ich przygotowanie.





Składniki na 20-22 sztuki..
Do smażenia będziemy potrzebować 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Składniki na ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżki stopionego masła
- 1/2 szklanki letniej wody
Dodatkowo:
- 3 łyżki stopionego masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Do smarzenia:
- 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
Tłuszcz wlewamy do garnka, który wstawiamy na średni palnik.
Tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy nasze kokardki będą gotowe do smażenia.
Do oprószenia:
- 3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłą wodę i sklarowane masło. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, lśniące, elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy dodać więcej mąki). Wyrobione ciasto przykrywamy np. miską i pozostawiamy je na około 15 minut by odpoczęło. Wypoczęte ciasto, dzielimy na pół. Pierwszą część pozostawiamy pod przykryciem a drugą wałkujemy bardzo cienko na prostokąt (o wymiarach 30x15 cm). Płat ciasta smarujemy masłem, dokładnie (za pomocą sitka) oprószamy mąką ziemniaczaną i zwijamy w rulon - zaczynając od krótszego boku aby rulonik wyszedł grubszy. Powstały rulon kroimy w 1,5 cm kawałki które spłaszczamy lekko palcem i delikatnie wałkujemy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak przygotowane faworki smażymy w głębokim oleju (wcześniej dobrze rozgrzanym) - do nagrzanego oleju wrzucamy pojedynczo khaja, najpierw opadnie ono na dno a potem będzie chciał wypłynąć na wierz ale ma ono pozostać zanurzone w oleju. W tym celu delikatnie raz po raz przyciskamy je i zanurzamy z powrotem za pomocą widelca - czynność wynurzania i zanurzania powtarzamy 4 razy. Taki rodzaj smażenia spowoduje, że pod wpływem powstałego ciśnienia khają zaczną się lekko rozwarstwiać. Teraz za pomocom dwóch widelców delikatnie rozwarstwiamy placuszek, który jeszcze pływa w oleju.
Usmażone, rozwarstwione faworki odsączamy na ręczniku papierowym, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 17/02/2017
comments powered by Disqus