Faszerowane roladki na imprezę
Szybkie w wykonaniu, sycące i do tego bardzo efektowne roladki mięsno - warzywno -serowe. Idealnie komponują się na domówce czy posiadówce.





Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy przed pieczeniem.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- 150 g szynki
- 200 g sera żółtego (gouda lub edamski)
- 4-5 suszonych pomidorów
- 10 sztuk zielonych oliwek
- 2 średnie kwaszone ogórki
- 50 g fety
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- pieprz do smaku
- białko z jednego jajka
Wykonanie:
Szynkę, ser żółty oraz suszone pomidory kroimy w dość grubą kostkę.
Ogórki, oliwki kroimy drobniutko. Fetę rozcieramy z majonezem, granulowanym czosnkiem i pieprzem. Do masy dodajemy posiekane ogórki, oliwki, szczypiorek, pomidory, ser oraz szynkę. Wszystko łączymy ze sobą.
Ciasto wyciągamy z opakowania, rozwijamy je. Na ciasto nakładamy masę i dłuższą stroną prostokąta zwijamy w rulon. Rulon kroimy w plastry o grubości 1 - 1,5 cm.
Powstałe ślimaki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy rozbełtanym białkiem.
Przekąskę pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 10 minut (funkcja termoobieg)- na zloty kolor.
Po upieczeniu odkładamy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 01/03/2013
comments powered by Disqus