Faszerowane paluchy
Bardzo łatwe w wykonaniu, do tego niesamowicie smaczne. Paluchy z ciasta krucho- drożdzowego nadziewane farszem kapuściano - grzybowym.





Przepis na dwie blaszki do pieczenia.
Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych droży
- 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 125 g margaryny
- 3 łyżki kwaśnej śmietany np. 12%
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 jajko
- 1 żółtko
Margarynę należy roztopić.
W kubku łączymy ze sobą cukier, śmietanę i drożdże. Do miski wsypujemy mąkę do , której dodajemy roztopioną margarynę, jajko, żółtko oraz składniki z kubka. Łyżką drewnianą wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 30 minut.
Uwaga: ciasto będzie "lepiące" ale nie dosypujemy do niego mąki.
Farsz:
- 300 g kwaśnej kapusty
- 200 g grzybów - borowików, prawdziwków lub pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziarenek smaku (ewentualnie)
Grzyby kroimy w kostkę i przekładamy je do garnka. Zalewamy wodą, solimy (1/4 łyżeczki soli) i doprowadzamy do zagotowania. Zagotowane grzyby odcedzamy. Kapustę kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Zagotowaną kapustę odcedzamy.
Na patelnie wlewamy olej i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Cebule należy zeszklić a następnie dodać do niej ugotowane grzyby i kapustę. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziarenkami smaku. Składniki smażymy ze sobą około 5-10 minut.
Dodatkowo :
- 1 białko
Białko należy lekko roztrzepać w misce.
Wykonanie:
Ciasto przekładamy z miski na podsypaną mąką stolnice. Dzielimy je na 4 części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 cm x 15 cm. Następnie dzielimy go na 10 mniejszych prostokątów. Na każdy prostokąt dajemy łyżeczkę farszu i zwijamy go w rulon (zdjęcie poniżej).
Rulony układamy na blaszce do pieczenia i za pomocą pędzla kuchennego smarujemy je białkiem. Paluchy pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut, na złoty kolor.
Upieczone odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego.
Data publikacji: 31/12/2012
comments powered by Disqus