Faszerowane paluchy

Bardzo łatwe w wykonaniu, do tego niesamowicie smaczne. Paluchy z ciasta krucho- drożdzowego nadziewane farszem kapuściano - grzybowym.

Ocena:
1 5

Przepis na dwie blaszki do pieczenia.

Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na ciasto:
  • 25 g świeżych droży
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 125 g margaryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany np. 12%
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Margarynę należy roztopić.

W kubku łączymy ze sobą cukier, śmietanę i drożdże. Do miski wsypujemy mąkę do , której dodajemy roztopioną margarynę, jajko, żółtko oraz składniki z kubka. Łyżką drewnianą wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 30 minut.

Uwaga: ciasto będzie "lepiące" ale nie dosypujemy do niego mąki.


Farsz:
  • 300 g kwaśnej kapusty
  • 200 g grzybów - borowików, prawdziwków lub pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziarenek smaku (ewentualnie)

Grzyby kroimy w kostkę i przekładamy je do garnka. Zalewamy wodą, solimy (1/4 łyżeczki soli) i doprowadzamy do zagotowania. Zagotowane grzyby odcedzamy. Kapustę kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Zagotowaną kapustę odcedzamy.

Na patelnie wlewamy olej i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Cebule należy zeszklić a następnie dodać do niej ugotowane grzyby i kapustę. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziarenkami smaku. Składniki smażymy ze sobą około 5-10 minut.


Dodatkowo :
  • 1 białko

Białko należy lekko roztrzepać w misce.


Wykonanie:

Ciasto przekładamy z miski na podsypaną mąką stolnice. Dzielimy je na 4 części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 cm x 15 cm. Następnie dzielimy go na 10 mniejszych prostokątów. Na każdy prostokąt dajemy łyżeczkę farszu i zwijamy go w rulon (zdjęcie poniżej).

Rulony układamy na blaszce do pieczenia i za pomocą pędzla kuchennego smarujemy je białkiem. Paluchy pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut, na złoty kolor.

Upieczone odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego.


Data publikacji: 31/12/2012


comments powered by Disqus