Faszerowane babeczkii krucho - drożdżowe

Proponuję upichcić krucho drożdżową babeczkę z nadzieniem warzywno-mięsnym. Idealnie się nada na wszelakie posiadówki, domówki itp., ale i na kolację dla rodziny.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Formy na muffinki wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto krucho - drożdżowe:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 całe jajko
  • 1 surowe żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

Do kubeczka dodajemy kwaśna śmietanę, cukier kryształ oraz świeże drożdże. Składniki energicznie ucieramy na jednolitą masę.

Do miski przesiewamy oba rodzaje maki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich jajko, żółtko oraz śmietanę utartą z cukrem i drożdżami. Za pomocą łyżki drewnianej zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy czystą, sucha ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin ( w ciepłe miejsce).


Składniki na farsz:
  • 50 g kabanosa
  • 50 g wędliny np szynki konserwowej
  • 80 g papryki konserwowej
  • 55 ogórków w zalewie octowej
  • 55 g kukurydzy z puszki
  • 20 g papryczek piri -piri
  • 55 g suszonych pomidorów
  • 130 g sera żółtego np goudy

Wszystkie składniki siekamy w średniej wielkości kostkę a następnie wszystko - oprócz sera żółtego- przesypujemy do miski i mieszamy.


Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na płat o grubości 5-7 mm. Z płata wycinamy okręgi o średnicy 10 cm. Okręgami wykładamy formę na muffiny.

Powinno nam pozostać niewielka ilość ciasta - wałkujemy je na grubość 2-3 mm i za pomocą foremki wycinamy dowolny kształt w ilości 20 sztuk.

Do wyłożonych surowym ciastem muffinek wkładamy mięsno- warzywny farsz, przykrywamy go żółtym serem, na który kładziemy wycięty listek z ciasta.

Tak przygotowaną surową przekąskę pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Upieczona przekąskę wykładamy z piekarnika, delikatnie z formy na muffiny i podajemy na gorąco (lub też na zimno , również bardzo dobrze smakują) z majonezem i ketchupem.

Smacznego


Data publikacji: 13/05/2014


comments powered by Disqus