Faszerowane babeczki z mięsem

Idealna przekąska na imprezę w gronie znajomych. Przekąska jest sycąca, mięsno - grzybowa i podana na cieście francuskim. Babeczki te w brew pozorom robi się naprawdę szybko.

Ocena:
1 5

Składniki na około 45 sztuk.

Piekarnik należy nagrzać przed pieczeniem.


Składniki na farsz:
  • 250 g grzybów leśnych, np. borowików, podgrzybków
  • jedna pierś z kurczaka
  • 1/2 główki cebuli
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 4 sztuki suszonych pomidorów
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 30 g masła

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pierś, grzyby, pomidory kroimy grubą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego posiekaną cebulę, kurczaka, grzyby, pomidory i przyprawy. Wszystkie składniki smażymy około 10 minut. Do podsmażonego farszu dodajemy śmietanę i energicznie wszystko mieszamy. Farsz ściągamy z palnika.


Dodatkowo:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 20 dkg startego lub pokrojonego w kostkę sera żółtego
  • 2 suszone pomidory do dekoracji

Wykonanie

Małe foremki na babeczki wykładamy ciastem francuskim. Do każdej babeczki nakładamy jedną łyżeczkę farszu, który posypujemy startym lub pokrojonym w kostkę żółtym serem.

Babeczki z farszem zapiekamy w 200 stopniach Celsjusza przez około 10-12 minut.

Po upieczeniu odkładamy do przestygnięcia a następnie wyciągamy je z foremek.

Przed podaniem dekorujemy suszonymi pomidorami.

Smacznego


Data publikacji: 01/02/2013


comments powered by Disqus