Eklerki z czekoladową pianką i truskawkami
Ciasto ptysiowej jest po prostu prze pyszne a połączone z delikatną, czekoladową nutą i soczystymi, ogrodowymi truskawkami..mmmm...poezja smaku.





Składniki na 18 eklerków.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i lekko oprószamy mąką pszenną / tortową.
Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem ciastek.
Składniki na ciasto:
- 110 g margaryny / masła
- 13/4 szklanki wody (125 ml)
- 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
- 3 duże jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
W rondelku umieszczamy wodę i tłuszcz. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy ze sobą składniki na gładką, jednolitą masę ( za pomocą łyżki). Wyłączamy palnik. Ciasto przykrywamy by nie powstała na powierzchni skorupa. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i energicznie łączymy z ciastem.
Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na ówcześnie przygotowane blaszki wyciskamy eklerki. Pamiętamy o zachowaniu odstępu między ciasteczkami gdyż podczas pieczenia urosną.
Ciastka pieczemy przez 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza a następnie przez 15 minut w 160 stopniach Celsjusza (funkcja termoobieg). Przez pierwsze 5 minut nie otwieramy piekarnika bo ciasto opadnie i zrobi się twarde.
Upieczone eklerki odkładamy do przestygnięcia.
Składniki na czekoladową kremówkę:
- 1 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
- 3 duże łyżki masła czekoladowego
- 3 duże łyżki naturalnego kakao
Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ja na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy masło czekoladowe oraz naturalne kakao i jeszcze chwilę miksujemy składniki.
Ubitą śmietanę kremówkę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie skręconej gwiazdy i na czas przygotowywania eklerów umieszczamy ją w lodówce.
Składniki na różowy lukier:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- kilka kryształków różowego barwnika spożywczego
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier, barwnik spożywczy i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- czerwona, cukrowa posypka
Truskawki myjemy, suszymy, wycinamy im końcówki i przecinamy na pół.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone eklerki przecinamy poziomo. Wierzch eklerków polewamy różowym lukrem i posypujemy cukrową posypką. Spód napełniamy potrójną warstwą czekoladowego kremu na który układamy połówki truskawek i przykrywamy druga częścią eklera.
Podajemy
Smacznego
Data publikacji: 10/06/2016
comments powered by Disqus