Drożdżówki z serem, wiśniami i kruszonką

Na domowe drożdżówki z aksamitnym serem, kruszonką i owocami zawsze jest czas i miejsce :-). Dziś odkopałam wiśnie które w lecie wraz z synem pracowicie zaprawiliśmy do słoików. Wyszko pysznie.

Ocena:
1 5

Składniki na 18 sztuk.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 surowe żółtka
  • 60 g cukru
  • 50 g roztopionej margaryny lub masła

Składniki na masę serową do pieczenia:
  • 500 g sera twarogowego półtłustego ( nie z wiaderka)
  • 3 surowe żółtka
  • 1/2 szklanki cukru waniliowego ( domowego) lub cukru kryształu
  • 50 g miękkiego masła

Biały ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa - mielimy ser. Jeśli nie macie maszynki do mięsa to biały ser miażdżycie blenderem na jednolitą masę ( ja tak też zrobiłam).

Zmielony ser przekładamy do dużej miski i dodajemy do niego surowe żółtka- miksujemy. Następnie cukier wraz z miękkim masłem a następnie bardzo dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.

Masę serową przekładamy do worka cukierniczego ( nie musimy zakładać końcówki).


Składniki na kruszonkę:
  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 6 łyżek cukru kryształu

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz schłodzone masło. Dłońmi łączymy składniki aż uzyskamy grudki.


Dodatkowo:
  • wiśnie drylowane z kompotu (mogą być też mrożone)

Wiśnie odsączamy na sitku z nadmiaru soku.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Surowe żółtka wlewamy do miski, dodajemy do niech resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałe mleko i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 2,5 cm. Za pomocą szklanki, wycinamy w płacie ciasta okręgi (średnica 6-8 cm), które układamy z zachowaniem dużych odstępów na blaszce do pieczenia. Okręgi przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy nasze okręgi już wyrosną, w środku każdego robimy wgłębienie, pozostawiając około 1,5 cm obręczy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Do naszych zagłębień nakładamy masę serową a na jej środek układamy wiśnie- zdjęcia pomocnicze powyżej. Dodatkowo każdego surowego kołacza posypujemy kruszonką.

Tak przygotowane kołacze pieczemy w 160-180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się nam zarumieni (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do lekkiego przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/03/2019


comments powered by Disqus