Drożdżówki z serem i makiem
Idealne połączenie ciasto drożdżowe, ser i oczywiście mak!!!! I już powoli zapachniało świętami :-)





Składniki na 18 sztuk.
Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.
Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej / tortowej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 2 surowe żółtka
- 60 g cukru
- 50 g roztopionej margaryny lub masła
Składniki na masę serową do pieczenia:
- 500 g sera twarogowego półtłustego ( nie z wiaderka)
- 3 surowe żółtka
- 1/2 szklanki cukru waniliowego ( domowego) lub cukru kryształu
- 50 g miękkiego masła
Biały ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa - mielimy ser. Jeśli nie macie maszynki do mięsa to biały ser miażdżycie blenderem na jednolitą masę ( ja tak też zrobiłam).
Zmielony ser przekładamy do dużej miski i dodajemy do niego surowe żółtka- miksujemy. Następnie cukier wraz z miękkim masłem a następnie bardzo dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Masę serową przekładamy do worka cukierniczego ( nie musimy zakładać końcówki).
Składniki na masę makową:
- 200 g zmielonego maku
- 7 łyżek mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka rumu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki zmielonej drobno bułki tartej
- 2 łyżki rodzynek
w niewielkim rondelku łączymy ze sobą mleko, miód, rum, cukier puder- lekko podgrzewamy. Do płynnych składników dodajemy bułkę tartą, zmielony mak oraz rodzynki i łączymy dobrze składniki.
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Surowe żółtka wlewamy do miski, dodajemy do niech resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałe mleko i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.
Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 2,5 cm. Za pomocą szklanki, wycinamy w płacie ciasta okręgi (średnica 6-8 cm), które układamy z zachowaniem dużych odstępów na blaszce do pieczenia. Okręgi przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy nasze okręgi już wyrosną, w środku każdego robimy wgłębienie, pozostawiając około 1,5 cm obręczy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Do naszych zagłębień nakładamy masę serową a na jej środek masę makową- zdjęcia pomocnicze powyżej.
Tak przygotowane kołacze pieczemy w 160-180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się nam zarumieni (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do lekkiego przestygnięcia.
Tuż przed podaniem każdego kołacza posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/11/2018
comments powered by Disqus