Drożdżówki z serem i brzoskwiniami
Oto moja propozycja i rodzic i dziecko będą zadowolone. Pyszne ser, zdrowe owoce i ciasto drozdżowe to idealne połączenia dla naszych pociech na drugie śniadanie - wiemy, że domowej roboty. Buzia Rozrabiaków uśmiechnięta....





Składniki na 12-18 sztuk.
Blachy do pieczenia wykładamy papierem od pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarni.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej/tortowej
- 1 całe surowe jajko (wielkość L)
- 2 surowe żółtka (z jajka wielkości L)
- 65 g roztopionego masła
- 200 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru kryształu
Składniki na masę serową do pieczenia:
- 500 g sera twarogowego półtłustego ( nie z wiaderka)
- 3 surowe żółtka
- 1/2 szklanki cukru waniliowego ( domowego) lub cukru kryształu
- 50 g miękkiego masła
Biały ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa - mielimy ser. Jeśli nie macie maszynki do mięsa to biały ser miażdżycie blenderem na jednolitą masę ( ja tak też zrobiłam).
Zmielony ser przekładamy do dużej miski i dodajemy do niego surowe żółtka- miksujemy. Następnie cukier wraz z miękkim masłem a następnie bardzo dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Masę serową przekłądamy do worka cukierniczego ( nie musimy zakładać końcówki).
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń w zalewie ( mała lub duża w zależności ile chcemy owoców)
Brzoskwinie odsączamy na sitku z zalewy (sok wypijamy). Połówki brzoskwiń kroimy na ćwiartki, dowolnej grubości.
Składniki na lukier:
- 300 g cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki octu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody
Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.
Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje.
Uwaga: lukier dopiero sporządzamy gdy drożdżówki będą już upieczone i przestudzone (lukier szybko zastyga).
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 100 ml letniego mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier kryształ i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Żółtka wraz z całym jajkiem wlewamy do miski i ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy miękki tłuszcz (masło), miksujemy. Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy 100 ml mleka, zaczyn i utartą masę żółtkową. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.
Gdy mamy już wyrośnięte ciasto, wyciągamy je z miski, ponownie zarabiamy, dzielimy na pół a następnie każdą połówkę wałkujemy na prostokątny/ kwadratowy placek o grubości ok. 1 cm. Płat ciasta dzielimy na równych 6 lub 8 części (w zależności jak duże chcemy drożdżówki). Na każdy prostokąt/kwadrat, po jego przekątnej wyciskamy masę serową, na której układamy po kawałku brzoskwini- zdjęcia pomocnicze powyżej.
Brzegi, na których nie ma masy serowej, sklejamy ze sobą - jeden brzeg zwijamy , smarujemy go wodą a następnie na niego kładziemy drugi.
Tak uformowane drożdżówki układamy na blaszce do pieczenia - zachowując spory odstęp między nimi. Surowe drożdżówki pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu by wyrosły.
Surowe drożdżówki pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 15-17 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Po upieczeniu drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przed samym podaniem polewamy je lukrem.
Smacznego
Data publikacji: 31/08/2014
comments powered by Disqus