Drożdżówki z rabarbarem, lukrem i kruszonką
Sezon na rabarbar w pełni więc i ja postanowiłam upiec coś co uwielbiam jeść czyli drożdżówki :)





Składniki na 12 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 2 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 30 g masła
Składniki na kruszonkę:
- 50 g margaryny
- 50 g cukru kryształu
- 100 g mąki pszennej / tortowej
Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier. Składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy tłuszcza. Składniki łączymy ze sobą tak by powstała na zwarta kula. Powstała kruszonkę wkładamy do lodówki.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Dodatkowo:
- 700 g łodyg rabarbaru
Rabarbar myjemy, suszymy na papierowym ręczniku i kroimy w 2 - 2,5 cm kawałki.
Wykonanie:
Mąkę należy przesiać, zagrzać.
Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy je ( nie gotujemy).
Masło wkładamy do kolejnego rondelka i roztapiamy je. Roztopiony tłuszcz ściągamy z palnika.
Robimy rozczyn: do garnuszka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru kryształu oraz 5 łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Składniki rozcieramy ze sobą tak by powstała nam jednolita masa. Rozczyn przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrósł po brzegi garnuszka.
W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na jednolitą , gładka masę. Masę jajeczną przelewamy do przesianej mąki do , której dodajemy także rozczyn i letnie mleko z rondelka. Zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręką lub łyżką drewnianą tak długo , aż zacznie nam odstawać od ręki i tym samym dobrze wymieszamy wszystkie składniki jak i je dobrze napowietrzymy. Do gładkiego i lśniącego ciasta wlewamy letni tłuszcz i wyrabiamy. Ciasto jest gotowe do formowania gdy dobrze pochłonie tłuszcz.
Ciasto wyciągamy z miski na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość 2- 2,5 cm. Za pomocą pucharka do lodów, wycinamy okręgi. Krążki układamy w odstępach ( 6 okręgów na jednej blaszce do pieczenia) na blaszce i przykrywamy suchą i czysta ścierką. Krążki pozostawiamy na 2-3 godzin do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, na środku każdego krążka robimy wgłębienie do , którego nakładamy kawałki rabarbaru. Na rabarbar nasypujemy kruszonkę.
Tak przygotowane słodkie kołaczyki pieczemy w 120-150 stopniach Celsjusza przez 25 minut. Po upieczeniu drożdżówki pozostawiamy do przestygnięcia.
Zimne kołacze po brzegach polewamy lukrem i podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo
Data publikacji: 19/06/2013
comments powered by Disqus