Drożdżówki z budyniowo-jagodowe
Dziś polecam pyszne, mięciutkie, budyniowo- jagodowe drożdżówki po które małe rączki chętnie sięgają. Idealne na śniadanie czy też kolacje z dodatkiem ciepłego kakao.





Składniki na 12 sztuk.
Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej / tortowej
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 g cukru kryształu
- 40 g drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 1 surowe jajko
Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Całe jajko wbijamy do miski, dodajemy do niego resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałe mleko i utartą masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.
Składniki na nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (1 x40 g)
- 1 łyżka cukru kryształu
- 400 g jagód leśnych lub borówki amerykańskiej
Do miski wsypujemy umyte i przebrane jagody, dodajemy cukier i za pomocą blendera miażdżymy. Z miazgi odlewamy trochę soku do kubka w którym rozpuszczamy sypki budyń. Miazgę przekładamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania. Do gotujących się borówek dodajemy rozpuszczony budyń i chwilkę gotujemy (około 1-2 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągamy z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Składniki na lukier na wodzie:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki letniej wody
W miseczce łączymy ze sobą cukier z wodą. Składniki ucieramy ze sobą tak długo aż powstanie gładki, jednolity lukier.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wykładamy z miski na lekko oprószonej mąką stolnicy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 40 x 50 cm, który następnie tniemy w mniejsze prostokąty (dzielimy na 12 sztuk). Na każdym prostokącie rozsmarowujemy budyń, pozostawiając odstęp od brzegów. Prostokąty zwijamy w rulon i dobrze sklejamy ich boki - zdjęcia pomocnicze powyżej. Powstałe roladki rozcinamy wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zaplatamy ze sobą - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe drożdżówki układamy na wcześniej przygotowanych blachach do pieczenia i pieczemy 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Upieczone, przestudzone drożdżówki z jagodami lukrujemy z wierzchu.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 04/08/2016
comments powered by Disqus