Drożdżówki z borówkami - jagodzianki

Te jagodzianki były u mnie strzałem w dziesiątkę gdyż szybciej zniknęły niż się pojawiły.

Ocena:
1 5

Składniki na 15 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Użyłam blach prostokątnych 30x 40 cm.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1 całe, surowe jajko
  • 2 surowe żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego/ słonecznikowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 300 g mąki pszennej / tortowej

Składniki na farsz:
  • 250 g leśnych borówek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mielonych sucharów ewentualnie bułki tartej

W niewielkiej misce mieszamy borówki, cukier puder i suchary.


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Białko wlewamy do miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 125 ml letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , jedną łyżkę cukru i 5 łyżek mąki (masa jak na naleśniki). Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Całe jajko oraz żółtka wlewamy do miski, dodajemy do nich cukier. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy olej- ucieramy.
Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto nam wyrośnie, przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na płat o grubości 4-5 mm. Płat ciasta dzielimy na 16 części - kwadratów. Na każdy kwadrat nakładamy 1,5 łyżeczki farszu z borówek. A następnie sklejamy go w kształt trójkąta- pieroga ( zdjęcie poniżej). Boki trójkąta chowamy pod spód , dzięki temu uformujemy owalną drożdżówkę - zdjęcie poniżej.

Na blachę w dość sporych odstępach układamy bułki i przykrywamy je czystą ścierką. Drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte jagodzianki smarujemy białkiem a następnie wkładamy je do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w 120 stopniach Celsjusza przez 20 minut ( zwykła funkcja piekarnika, piekarnik elektryczny).

Upieczone jagodzianki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego.


Data publikacji: 31/07/2013


comments powered by Disqus