Drożdżówki z borówkami i migdałową kruszonką
Ten tydzień będzie u mnie jagodowy więc kolejną moją propozycją będą drożdżówki z owymi owocami i niesamowicie migdałową kruszonką. Polecam gorąco.





Składniki od 12-16 sztuk.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 200 ml letniego mleka
- 2 łyżki maślanki
- 4 łyżki cukru kryształu
- 40 g świeżych drożdży
- 1 całe, surowe jajko
- 50 ml oleju rzepakowego/ słonecznikowego
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 500 g borówek świeżych lub ze słoika
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru kryształu
Jeśli używamy jagód ze słoika to odsączamy je od soku. Natomiast jeśli do przyrządzenia drożdżówek użyjemy świeżych owoców dodajemy do nich cukier i mąkę i dokładnie łączymy składniki.
Składniki na kruszonkę migdałową:
- 150 g startych migdałów bez skórki
- 75 g mąki pszennej typ 450
- 75 g cukru kryształu
- 105 g zimnego masła
Do miski wsypujemy zmielone orzechy, mąkę, cukier i masło. Z podanych składników zagniatamy jednolitą masę.
Dodatkowo:
- 1 małe jajko
Jajko wbijamy do małej miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn:
mleko lekko podgrzewamy i przelewamy do miski do której dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Miskę z rozczynem przykrywamy suchą, czystą ścierką i pozostawiamy go do podwojenia, potrojenia swojej objętości.
Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy maślankę, resztę cukru, jajko, olej i sól. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Powstałe ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę którą wcześniej lekko oprószyliśmy mąką. Ciasto chwilę zagniatamy a następnie wałkujemy na płat o grubości 1,5 cm. Z płatu ciasta za pomocą formy wycinamy kwadraty / prostokąty, które pozostawiamy do podrośnięcia. W wyrośniętych cząstkach ciasta, za pomocą szklanki spłaszczamy ich środek, który wypełniamy owocami.
Brzegi surowych drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem a ich wierzch posypujemy kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki pieczemy 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja: termoobieg).
Upieczone drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je choć do lekkiego przestudzenia.
Smacznego
Data publikacji: 25/07/2015
comments powered by Disqus