Drożdżówki świnki

Idealna drożdżówka dla dziecka bo kusi je nie tylko wyglądem ale i smakiem. A my rodzice mamy pewność, że użyliśmy do ich upieczenia jak najlepszych składników. Mój syn się nimi zachwycał i z chęcią zjadał przekonując mnie przy tym, że to babcia upiekła a nie mama... :)

Ocena:
1 5

Składniki na 26 sztuk.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto krucho- drożdżowe:
  • 550 g mąki pszennej / tortowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 całe jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 100 g masła

Dodatkowo:
  • 150 g twardej marmolady lub dżemu o dowolnym smaku
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 2 surowe białka lub jedno całe jajko

Białka wlewamy do miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Z przesianej mąki odejmujemy 150 g , które wysypujemy na stolnicę. Do tych 150 g mąki dodajemy 100 g masła i za pomocą noża, siekamy składniki. Gdy mąka z tłuszczem zacznie się nam łączyć w dość spore granule , odkładamy nóż i szybko zarabiamy składniki. Powstała masę zawijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas wyrośnięcia nam ciasta drożdżowego.

Ciasto drożdżowe:

100 ml mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy (nie gotujemy).

Robimy rozczyn z drożdży - do kubeczka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, letnie mleka oraz 2 łyżki mąki. Składniki energicznie łączymy ze sobą. Rozczyn przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.

Do przesianej mąki , którą mamy w misce ( 400 g) dodajemy całe jajka, jogurt naturalny oraz wyrośnięty rozczyn. Zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręką lub łyżką drewnianą tak długo , aż zacznie nam odstawać od ręki i tym samym dobrze wymieszamy wszystkie składniki jak i je prawidłowo napowietrzymy.

Ciasto wyciągamy z miski na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość 2- 2,5 cm na kształt prostokąta czy też kwadratu. Na jego środku umieszczamy masę powstała z masła i mąki. Ciasto drożdżowe składamy w kopertę i wyrabiamy je na stolnicy tak długo aż połączą się nam składniki ze sobą. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 15 minut by "wypoczęło".

Powstałe ciasto dzielimy na pół. Mąką podsypujemy lekko stolnicę i wałkujemy pierwszą połowę ciasta na grubość około 1 cm. Połowę rozwałkowanego płatu ciasta smarujemy białkiem a następnie lekko odbijamy owal szklanki. Na naznaczonych okręgach nakładamy dżem. Ciasto na , którym mamy konfitury nakrywamy drugą połową ciasta. Teraz za pomocą szklanki wycinamy okrągłe ciastka , w środku których znajduje się dżem (zdjęcie powyżej). Z obu połówek ciasta ma nam powstać 26 sztuk ciastek z dżemem. Ciastka w dość dużych odstępach układamy na blaszce ( proponuję ułożyć 12 sztuk na jednej blaszce do pieczenia).

Pozostała część ciasta ponownie wałkujemy na grubość 1 cm i teraz za pomocą kieliszka do wódki wycinamy 52 krążki. Powstałych 26 sztuk krążków przecinamy na pół (będą to uszy świnek) a 26 krążków pozostawiamy bez zmian ( będą to ryjek świnek) - zdjęcia powyżej.

Surowe, ułożone na blaszce ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem a następnie nakładamy na każdą drożdżówkę okrągłe ciasto ( ryjek świnki) oraz u góry dużego ciastka , po bokach po połówce ciastka ( będą to uszy). Na sam koniec na ryjek wciskamy po dwa rodzynki ( będą to nasze nozdrza) a także po dwa rodzynki wciskamy nad ryjem dzięki czemu powstaną ślepia świnki- zdjęcie powyżej. Dodatkowo , jeszcze raz uszy i ryjek smarujemy białkiem.

Tak przygotowane surowe drożdżówki pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 20 minut- na jasnobrązowy kolor ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg). Upieczone drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/11/2013


comments powered by Disqus