Drożdżówki serca z masą orzechową

Te drożdżówki zachwycają nie tylko smakiem ale przede wszystkim wyglądem. Idealne zaskoczenia na dzień dobry ...

Ocena:
1 5

Składniki na 10-11 sztuk.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarni.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 3 pełne szklanki mąki pszennej/tortowej
  • 1 całe surowe jajko (wielkość L)
  • 1 surowe żółtko (z jajka wielkości L)
  • 120 g cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
  • 200 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2,5 łyżki cukru kryształu

Składniki na masę orzechową do pieczenia:
  • 270 g orzechów włoskich drobno zmielonych
  • 1 surowe, całe jajka
  • 30 g kwaśnej śmietany - użyłam 18%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki likieru orzechowego
  • 80 g zmielonych sucharów
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Całe jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na pulchną, złotą masę. Do masy jajecznej dokładamy alkohol oraz kwaśną śmietanę - miksujemy. Na sam koniec dosypujemy zmielone orzechy włoskie wraz z sucharami i cynamonem a następnie dokładnie mieszamy.


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 2 łyżki mleka

Do miseczki wlewamy białko oraz mleko i lekko podbijamy składniki.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 50 ml letniego mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, 2.5 łyżki cukru kryształu i 1 łyżkę mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Żółtko wraz z całym jajkiem wlewamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz (masło), miksujemy. Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Gdy mamy już wyrośnięte ciasto, wyciągamy je z miski, ponownie zarabiamy, kształtujemy w wałek, który dzielimy na 10-11 równych części. Każdą część formujemy w kulę a następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy na placek o grubości 4-5 mm. Na każdym placku równomiernie rozkładamy masę orzechową, pozostawiając około 5-10 mm wolnego ciasta na krawędzi. Placuszki z nadzieniem zwijamy w rulon i składamy go na pół. Ostrym nożem przecinamy go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Powstałą, rozciętą część wywijamy na boki, by otrzymać kształt serca - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe serca układamy na blaszce, zachowując przy tym spory odstęp. Surowe drożdżówki przykrywamy suchą, czystą ścierką i pozostawiamy je w ciepłym miejscu na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

Przed samym pieczeniem serca smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka - wtedy się ładnie zarumienią.

Surowe drożdżówki pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 15-17 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu serca drożdżowe wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/03/2014


comments powered by Disqus