Drożdżówki czekoladowe z wiśniami
Dziś proponuję połączyć gorzką i mleczna czekoladę z ciastem drożdżowym - zapowiada się pysznie prawda?. Do tego wiśniowe dodatki- budyń i oczy wiście wiśnie.





Składniki na 18 sztuk.
Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.
Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe czekoladowe:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 100 g roztopionego masła
- 310 ml letniego mleka
- 100 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
- 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej
Składniki na masę:
- 600 ml mleka
- 2 opakowanie budyniu o smaku wiśniowym bez cukru (2 x 40g)
- 3 łyżki cukru kryształu
Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.
Do rondla wlewamy pozostałą część mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń ściągamy z palnika.
Dodatkowo:
- 250 g wydrylowanych wiśni
- 1 surowe jajko
Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Surowe żółtka wlewamy do miski, dodajemy do niech resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę wraz z gorzkim kakao i wlewamy zaczyn, pozostałe mleko, oba rodzaje rozpuszczonej czekolady i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.
Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je z miski, zarabiamy przez chwilę i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 2,5 cm. Za pomocą szklanki, wycinamy w płacie ciasta okręgi (średnica 8 - 10 cm), które układamy z zachowaniem dużych odstępów na blaszce do pieczenia. Okręgi przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy nasze okręgi już wyrosną, w środku każdego robimy wgłębienie, pozostawiając około 1,5 cm obręczy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Do naszych zagłębień nakładamy budyń. Na budyniu układamy po 5-6 sztuk wydrylowanych wiśni- zdjęcia pomocnicze powyżej. Obręcze drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Tak przygotowane kołacze pieczemy w 130-140 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się nam zarumieni (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do lekkiego przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 01/08/2015
comments powered by Disqus