Drożdżowe ślimaki serowe
Proste drożdżowe ciasto wypełnione kilkoma gatunkami serów, suszonymi pomidorami i oliwkami. I przekąska na piknik gotowa. Pyszna, domowa, sycąca po prostu idealna.





Składniki na około 16 sztuk.
Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na drożdżowe ślimaki:
- 400 g mąki pszennej luksusowej typ 550
- 50 g rozpuszczonego masła
- 250 g ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 200 g dojrzałego sera cheddar
- 150 g sera typu feta
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g oliwek czarnych
- 50 g zielonych oliwek
- ketchup
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Oliwki ciemne i zielone kroimy w krążki.
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozpuszczone masło oraz mieszaninę mleka i drożdży. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gęste ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do dłoni (gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki, lub gdyby było zbyt suche – mleka).
Wyrobione ciasto przykrywamy suchą, czystą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną lekko mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie wałkujemy na prostokątny placek o wymiarach 30 cm x 45 cm. Ciasto smarujemy ulubionych ketchupem, posypujemy starty serem, pokruszonym serem typu feta, pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i zwijamy w rulon - jak na zdjęciu powyżej.
Następnie roladę kroimy na plastry o grubości mniej więcej 1-2 cm.
Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte bułki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu przekąskę wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 03/06/2016
comments powered by Disqus