Drożdżowe, czekoladowe rogaliki z budyniem i śliwką

A dziś coś dla miłośników ciasta drożdżowego. Tym razem proponuje zarobić czekoladowe (kakaowe) ciasto bez dodatku jajek , którego farszem staje się waniliowy budyń i fioletowa śliwka.

Ocena:
1 5

Składniki na 16 sztuk rogalików.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na cisto drożdżowe bez jajek:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 4 łyżki miodu

Składniki na farsz:
  • 40 g budyniu śmietankowego bez cukru ( 1 opakowanie)
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 8 sztuk śliwek węgierek ( 16 sztuk połówek)

Do szklanki wlewamy 50 ml mleka i dodajemy do niego sypki budyń oraz cukier. Dobrze mieszamy by składniki się ze sobą połączyły.

Do rondla wlewamy 200 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy składniki ze szklanki ( rozpuszczony sypki budyń). Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut , cały czas mieszamy by nie przywarł do spodu naczynia. Gotowy budyń ściągamy z palnika.


dodatkowo:
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Robimy zaczyn: do dużego garnuszka nalewamy 50 ml ciepłego mleka i dodajemy do niego drożdże oraz miód. Składniki dobrze rozcieramy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Garnuszek przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać z kakaem do miski, zostawić w ciepłym miejscu by się zagrzała. W mącę robimy zagłębienie, wlewamy pozostała część mleka i rozczyn ( który podwoił swą objętość). Wyrabiamy starannie ciasto, aż zacznie odstawać od łyżki drewnianej lub ręki oraz od naczynia. Ciasto dobrze wyrobione jest w momencie gdy na jego powierzchni ukarzą się pęcherzyki powietrza.

Ciasto przykrywamy czystą ścierka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoja objętość.

Stolnicę podsypujemy mąką pszenną / tortową i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Parę razy zarabiamy je ręką i formujemy na kształt kwadratu. Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm a następnie dzielimy je na 16 równych kwadratów. Na rogu każdego kwadrata wykładamy po 1 łyżeczce budyniu na który kładziemy połówkę śliwki węgierki. Ciasto zwijamy w rulon , który formujemy w rogala ( zdjęcie poniżej).

Surowe rogale układamy w dość dużych odstępach na blaszce do pieczenia, przykrywamy je czystą ścierką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce by podrosły.

Podrośnięte rogale pieczemy w 130 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut ( piekarnik elektryczny, zwykła funkcja piekarnika). Upieczone rogale pozostawiamy do przestygnięcia.

Letnie czy też zimne rogale oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/08/2013


comments powered by Disqus