Drożdżowe, czekoladowe rogaliki z budyniem i śliwką
A dziś coś dla miłośników ciasta drożdżowego. Tym razem proponuje zarobić czekoladowe (kakaowe) ciasto bez dodatku jajek , którego farszem staje się waniliowy budyń i fioletowa śliwka.





Składniki na 16 sztuk rogalików.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.
Składniki na cisto drożdżowe bez jajek:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml letniego mleka
- 4 łyżki miodu
Składniki na farsz:
- 40 g budyniu śmietankowego bez cukru ( 1 opakowanie)
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru kryształu
- 8 sztuk śliwek węgierek ( 16 sztuk połówek)
Do szklanki wlewamy 50 ml mleka i dodajemy do niego sypki budyń oraz cukier. Dobrze mieszamy by składniki się ze sobą połączyły.
Do rondla wlewamy 200 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy składniki ze szklanki ( rozpuszczony sypki budyń). Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut , cały czas mieszamy by nie przywarł do spodu naczynia. Gotowy budyń ściągamy z palnika.
dodatkowo:
- 4-5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Robimy zaczyn: do dużego garnuszka nalewamy 50 ml ciepłego mleka i dodajemy do niego drożdże oraz miód. Składniki dobrze rozcieramy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Garnuszek przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać z kakaem do miski, zostawić w ciepłym miejscu by się zagrzała. W mącę robimy zagłębienie, wlewamy pozostała część mleka i rozczyn ( który podwoił swą objętość). Wyrabiamy starannie ciasto, aż zacznie odstawać od łyżki drewnianej lub ręki oraz od naczynia. Ciasto dobrze wyrobione jest w momencie gdy na jego powierzchni ukarzą się pęcherzyki powietrza.
Ciasto przykrywamy czystą ścierka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoja objętość.
Stolnicę podsypujemy mąką pszenną / tortową i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Parę razy zarabiamy je ręką i formujemy na kształt kwadratu. Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm a następnie dzielimy je na 16 równych kwadratów. Na rogu każdego kwadrata wykładamy po 1 łyżeczce budyniu na który kładziemy połówkę śliwki węgierki. Ciasto zwijamy w rulon , który formujemy w rogala ( zdjęcie poniżej).
Surowe rogale układamy w dość dużych odstępach na blaszce do pieczenia, przykrywamy je czystą ścierką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce by podrosły.
Podrośnięte rogale pieczemy w 130 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut ( piekarnik elektryczny, zwykła funkcja piekarnika). Upieczone rogale pozostawiamy do przestygnięcia.
Letnie czy też zimne rogale oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/08/2013
comments powered by Disqus