Drożdżowe ciasto bez jajek
Drożdżowe, czekoladowe ciasto bez jajek





Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.
Składniki na cisto drożdżowe bez jajek:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml letniego mleka
- 4 łyżki miodu
Wykonanie:
Robimy zaczyn: do dużego garnuszka nalewamy 50 ml ciepłego mleka i dodajemy do niego drożdże oraz miód. Składniki dobrze rozcieramy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Garnuszek przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać z kakaem do miski, zostawić w ciepłym miejscu by się zagrzała. W mącę robimy zagłębienie, wlewamy pozostała część mleka i rozczyn ( który podwoił swą objętość). Wyrabiamy starannie ciasto, aż zacznie odstawać od łyżki drewnianej lub ręki oraz od naczynia. Ciasto dobrze wyrobione jest w momencie gdy na jego powierzchni ukarzą się pęcherzyki powietrza.
Ciasto przykrywamy czystą ścierka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoja objętość.
Stolnicę podsypujemy mąką pszenną / tortową i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Parę razy zarabiamy je ręką przekładamy do blaszki do pieczenia, nakładamy na nie owoce/ dżem i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia lub ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm a następnie dzielimy je na 16 równych kwadratów a następnie nakładamy farsz i zwijamy w rogale ( drożdżówki) - przykrywamy je czystą ścierką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce by podrosły.
Podrośnięte ciasto pieczemy w 120 - 130 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut ( piekarnik elektryczny, zwykła funkcja piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/drozdzowe-czekoladowe-rogaliki-z-budyniem-i-sliwka
Data publikacji: 18/08/2013
comments powered by Disqus