Drożdżowe ciasto bez jajek

Drożdżowe, czekoladowe ciasto bez jajek

Ocena:
1 5

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na cisto drożdżowe bez jajek:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 4 łyżki miodu

Wykonanie:

Robimy zaczyn: do dużego garnuszka nalewamy 50 ml ciepłego mleka i dodajemy do niego drożdże oraz miód. Składniki dobrze rozcieramy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Garnuszek przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać z kakaem do miski, zostawić w ciepłym miejscu by się zagrzała. W mącę robimy zagłębienie, wlewamy pozostała część mleka i rozczyn ( który podwoił swą objętość). Wyrabiamy starannie ciasto, aż zacznie odstawać od łyżki drewnianej lub ręki oraz od naczynia. Ciasto dobrze wyrobione jest w momencie gdy na jego powierzchni ukarzą się pęcherzyki powietrza.

Ciasto przykrywamy czystą ścierka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoja objętość.

Stolnicę podsypujemy mąką pszenną / tortową i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Parę razy zarabiamy je ręką przekładamy do blaszki do pieczenia, nakładamy na nie owoce/ dżem i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia lub ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm a następnie dzielimy je na 16 równych kwadratów a następnie nakładamy farsz i zwijamy w rogale ( drożdżówki) - przykrywamy je czystą ścierką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce by podrosły.

Podrośnięte ciasto pieczemy w 120 - 130 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut ( piekarnik elektryczny, zwykła funkcja piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/drozdzowe-czekoladowe-rogaliki-z-budyniem-i-sliwka


Data publikacji: 18/08/2013


comments powered by Disqus