Bułeczki maślane z kruszonką

Idealne na śniadanie z mlekiem, kakaem, herbatą czy kawą. Zasmakują na pewno dzieciom jak i dorosłym. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki od 16-20 bułeczek.

Okrągłą dużą tortownicę lub prostokątną blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem należy lekko nagrzać piekarnik.


Składniki na słodkie bułeczki:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 50 g masła

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g margaryny
  • 50 g cukru kryształu
  • 100 g mąki pszennej / tortowej

Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier. Składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy tłuszcza. Składniki łączymy ze sobą tak by powstała na zwarta kula. Powstała kruszonkę wkładamy do lodówki.


Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 30 g cukru wanilianowego

Białko przekładamy do miseczki i lekko je podbijamy.

Cukier wanilianowy, za pomocą młynka do kawy mielimy na pył.


Wykonanie:

Mąkę należy przesiać, zagrzać.

Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy je ( nie gotujemy).

Masło wkładamy do kolejnego rondelka i roztapiamy je. Roztopiony tłuszcz ściągamy z palnika.

Robimy rozczyn: do garnuszka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru kryształu oraz 5-6 łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Składniki rozcieramy ze sobą tak by powstała nam jednolita masa. Rozczyn przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrósł po brzegi garnuszka.

W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na jednolitą , gładka masę. Masę jajeczną przelewamy do przesianej mąki do , której dodajemy także rozczyn i letnie mleko z rondelka. Zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręką lub łyżką drewnianą tak długo , aż zacznie nam odstawać od ręki i tym samym dobrze wymieszamy wszystkie składniki jak i je dobrze napowietrzymy. Do gładkiego i lśniącego ciasta wlewamy letni tłuszcz i wyrabiamy. Ciasto jest gotowe do formowania gdy dobrze pochłonie tłuszcz.

Z dobrze wyrobionego ciasta formujemy 16 kulek jednakowej wielkości, które w dość dużych odstępach układamy na okrągłej tortownicy. Bułeczki przykrywamy suchą i czystą ścierką i odstawiamy je do wyrośnięcia , w ciepłym miejscu.

Gdy bułeczki podwoją swoją objętość smarujemy je rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką.

Tak przygotowane słodkie bułeczki pieczemy w 120-150 stopniach Celsjusza przez 25 minut.

Po upieczeniu jeszcze gorące bułeczki oprószamy obficie zmielonym cukrem wanilianowym. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/09/2013


comments powered by Disqus