Bułeczki maślane z kruszonką
Idealne na śniadanie z mlekiem, kakaem, herbatą czy kawą. Zasmakują na pewno dzieciom jak i dorosłym. Polecam.





Składniki od 16-20 bułeczek.
Okrągłą dużą tortownicę lub prostokątną blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.
Przed pieczeniem należy lekko nagrzać piekarnik.
Składniki na słodkie bułeczki:
- 500 g mąki pszennej / tortowej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 50 g masła
Składniki na kruszonkę:
- 50 g margaryny
- 50 g cukru kryształu
- 100 g mąki pszennej / tortowej
Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier. Składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy tłuszcza. Składniki łączymy ze sobą tak by powstała na zwarta kula. Powstała kruszonkę wkładamy do lodówki.
Dodatkowo:
- 1 białko
- 30 g cukru wanilianowego
Białko przekładamy do miseczki i lekko je podbijamy.
Cukier wanilianowy, za pomocą młynka do kawy mielimy na pył.
Wykonanie:
Mąkę należy przesiać, zagrzać.
Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy je ( nie gotujemy).
Masło wkładamy do kolejnego rondelka i roztapiamy je. Roztopiony tłuszcz ściągamy z palnika.
Robimy rozczyn: do garnuszka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru kryształu oraz 5-6 łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Składniki rozcieramy ze sobą tak by powstała nam jednolita masa. Rozczyn przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrósł po brzegi garnuszka.
W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na jednolitą , gładka masę. Masę jajeczną przelewamy do przesianej mąki do , której dodajemy także rozczyn i letnie mleko z rondelka. Zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręką lub łyżką drewnianą tak długo , aż zacznie nam odstawać od ręki i tym samym dobrze wymieszamy wszystkie składniki jak i je dobrze napowietrzymy. Do gładkiego i lśniącego ciasta wlewamy letni tłuszcz i wyrabiamy. Ciasto jest gotowe do formowania gdy dobrze pochłonie tłuszcz.
Z dobrze wyrobionego ciasta formujemy 16 kulek jednakowej wielkości, które w dość dużych odstępach układamy na okrągłej tortownicy. Bułeczki przykrywamy suchą i czystą ścierką i odstawiamy je do wyrośnięcia , w ciepłym miejscu.
Gdy bułeczki podwoją swoją objętość smarujemy je rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką.
Tak przygotowane słodkie bułeczki pieczemy w 120-150 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
Po upieczeniu jeszcze gorące bułeczki oprószamy obficie zmielonym cukrem wanilianowym. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 01/09/2013
comments powered by Disqus