Drożdżowa przeplatanka z białym serem
Najprostsze drożdżowe ciasto w które zawijamy mas serową, lekko nacinamy, lukrujemy, posypujemy kolorową skórką cytrynową i podajemy.





Składniki na blaszkę prostokątną, falowaną (jak i zwykłą) o wymiarach 10 cm x 20 cm.
Blachy do pieczenia wykładamy papierem od pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarni.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej/tortowej
- 2 surowe żółtko (z jajka wielkości L)
- 120 g cukru pudru
- 40 g roztopionego masła
- 150 ml letniego mleka
- 22 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru kryształu
- szczypta soli
#####Składniki na masę serową do pieczenia:
- 150 g sera twarogowego półtłustego ( nie z wiaderka)
- 1 surowe żółtko
- 50 g cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 30 g miękkiego masła
- skórka otarta z jednej cytryny (małej)
- 1 płaska mała łyżeczka kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
Biały ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa - mielimy ser. Jeśli nie macie maszynki do mięsa to biały ser miażdżycie blenderem na jednolitą masę (ja tak też zrobiłam).
Zmielony ser przekładamy do miski i dodajemy do niego surowe żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, kwaśna śmietanę oraz skórkę otartą z cytryny wraz z miękkim masłem a następnie bardzo dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki (tak z 5 minut miksujemy).
Masę serową przekładamy do worka cukierniczego (nie musimy zakładać końcówki).
Składniki na lukier cytrynowy:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 9-10 łyżek cukru pudru
Do miseczki wlewamy sok z cytryny, stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy na gładką, jednolitą masę.
Do ozdoby:
- 4 łyżki kolorowej skórki pomarańczowej/cytrynowej
Dodatkowo:
- 1 surowe białko
- 2 łyżki mleka
Do miseczki wlewamy białko oraz mleko i lekko podbijamy składniki.
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 100 ml letniego mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, 4 łyżki cukru kryształu i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Żółtka wlewamy do miski, dodajemy do nich cukier waniliowy i ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz (masło), miksujemy. Na stolnicy przesiewamy mąkę, solimy, wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami oraz pozostałe mleko Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.
Gdy mamy już wyrośnięte ciasto, wyciągamy je z miski, ponownie zarabiamy, kształtujemy w wałek, który dzielimy na 3 równe części. Każdą część wałkujemy, na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość 1-1,5 cm. Powstały prostokąt po bokach smarujemy rozbełtanym białkiem, na jego środek wykładamy 1/3 masy serowej, sklejamy dokładnie dłuższe boki ze sobą (jak i krótsze) - zdjęcia pomocnicze powyżej. Czynność tą wykonujemy także z pozostałymi dwoma kawałkami.
Powstałe, nafaszerowane masą serową, rulony delikatnie splatamy ze sobą. Powstały warkocz delikatnie przekładamy do formy, nakrywamy suchą, czysta ścierką i pozostawiamy do wyrośnięci a( podwojenia swojej objętości). Gdy wyrośnie nam już ciasto delikatnie z wierzchu je nacinamy (ale jak nie chcemy to nie musimy), smarujemy ponownie rozmąconym białkiem z mlekiem i pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg), na jasno brązowy kolor.
Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy kolorową skórką kandyzowaną.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/09/2014
comments powered by Disqus