Domowy 3-bit - ciasto

Domowy 3 - bit to nic innego jak herbatniki, masa kajmakowa, masa budyniowa i śmietana kremówka. Można powiedzieć - pysznie, szybko, kalorycznie.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.


Masa budyniowa:
  • 60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 400 ml mleka
  • 220 g miękkiego masła

Do rondla wlewamy 300 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń, cukier i żółtka. Surową masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut , ciągle mieszając by nie przywarł do naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy na puch. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń. Ucieramy do momentu połączenia się składników.


Masa kajmakowa:
  • 400 g masy kajmakowej kakaowej

Puszkę z masą kajmakową wkładamy na 5 minut do wrzącej wody.


Masa śmietanowa:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody

W szklance rozpuszczamy żelatynę.

Do miski wlewamy zimną śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder - ubijamy. Następie powoli, małym strumykiem wlewamy rozpuszczoną żelatynę - miksujemy.


Dodatkowo:
  • 500 g grubych herbatników
  • 50 g gorzkiej, startej czekolady

Wykonanie:

Spód blaszki wykładamy herbatnikami. Na herbatniki równomiernie rozkładamy masę kajmakową, którą przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową , którą przykrywamy herbatnikami. Na wierzch wykładamy śmietanę kremówkę i posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki dzięki temu masy stwardnieją a herbatniki będą miękkie.

Smacznego


Data publikacji: 01/06/2013


comments powered by Disqus