Domowe kostki "ptasiowego" mleczka

Lekkie, pyszne, kolorowe a do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu - takie właśnie jest to domowe "ptasiowe" mleczko.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20cm x 27 cm.

Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder - ubijamy. Do białka dodajemy żółtko i łączymy składniki. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy w celu połączenia się składników.

Surowy biszkopt przelewamy na blaszkę i pieczemy go w 160 stopniach Celsjusza przez 10 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy go do przestygnięcia.


Składniki na mleczko:
  • 125 g g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie zielonej/ agrestowej galaretki
  • 1 opakowanie czerwonej /owoce leśne galaretki
  • 2 x po 1/2 szklanki gorącej wody

Do niewielkiej miski wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy w niej zieloną galaretkę. Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia. Tak samo rozpuszczamy czerwoną galaretkę.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder - ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy składniki.

Ubitą masę rozdzielamy do dwóch misek:

  • do I miski ze śmietana dodajemy stopniowo lekko stężałą zielona galaretkę - miksujemy by połączyły się składniki
  • do II miski ze śmietaną dodajemy lekko stężałą czerwoną galaretkę - miksujemy na jednolitą konsystencję

Polewa czekoladowe:
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Do rondelka dajemy margarynę, wodę, cukier i kakao. Rondel wstawiamy na najmniejszy palnik . Na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą składniki tak by powstała polewa czekoladowa. Gotową polewę ściągamy z palnika.


Dodatkowo:
  • 100 g suszonego ananasa

Wykonanie:

Blaszkę prostokątną o wymiarach 20cm x 27cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki wkładamy zimny biszkopt. Na biszkopt wylewamy zieloną masę ze śmietany kremówki i wstawiamy blaszkę na 5-10 minut do lodówki. Po upływie podanego czasu wyciągamy blaszkę. Na zieloną masę wylewamy czerwoną masę ze śmietany. Blaszkę wkładamy na 5-10 minut do lodówki. Następnie na stężałą masę - czerwoną - wylewamy letnią polewę czekoladową. Ponownie wstawiamy blaszkę do lodówki na 10 minut. Przed podaniem ptasich prostokącików zdobimy je kawałkami suszonego ananasa.

Smacznego


Data publikacji: 06/03/2013


comments powered by Disqus