Domowe kostki "ptasiowego" mleczka
Lekkie, pyszne, kolorowe a do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu - takie właśnie jest to domowe "ptasiowe" mleczko.





Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20cm x 27 cm.
Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej / tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder - ubijamy. Do białka dodajemy żółtko i łączymy składniki. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy w celu połączenia się składników.
Surowy biszkopt przelewamy na blaszkę i pieczemy go w 160 stopniach Celsjusza przez 10 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odstawiamy go do przestygnięcia.
Składniki na mleczko:
- 125 g g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie zielonej/ agrestowej galaretki
- 1 opakowanie czerwonej /owoce leśne galaretki
- 2 x po 1/2 szklanki gorącej wody
Do niewielkiej miski wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy w niej zieloną galaretkę. Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia. Tak samo rozpuszczamy czerwoną galaretkę.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder - ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy składniki.
Ubitą masę rozdzielamy do dwóch misek:
- do I miski ze śmietana dodajemy stopniowo lekko stężałą zielona galaretkę - miksujemy by połączyły się składniki
- do II miski ze śmietaną dodajemy lekko stężałą czerwoną galaretkę - miksujemy na jednolitą konsystencję
Polewa czekoladowe:
- 200 g margaryny
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Do rondelka dajemy margarynę, wodę, cukier i kakao. Rondel wstawiamy na najmniejszy palnik . Na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą składniki tak by powstała polewa czekoladowa. Gotową polewę ściągamy z palnika.
Dodatkowo:
- 100 g suszonego ananasa
Wykonanie:
Blaszkę prostokątną o wymiarach 20cm x 27cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki wkładamy zimny biszkopt. Na biszkopt wylewamy zieloną masę ze śmietany kremówki i wstawiamy blaszkę na 5-10 minut do lodówki. Po upływie podanego czasu wyciągamy blaszkę. Na zieloną masę wylewamy czerwoną masę ze śmietany. Blaszkę wkładamy na 5-10 minut do lodówki. Następnie na stężałą masę - czerwoną - wylewamy letnią polewę czekoladową. Ponownie wstawiamy blaszkę do lodówki na 10 minut. Przed podaniem ptasich prostokącików zdobimy je kawałkami suszonego ananasa.
Smacznego
Data publikacji: 06/03/2013
comments powered by Disqus