Domowa masa marcepanowa

Pyszną masę marcepanową możemy z łatwością wykonać sami w domowym zaciszu - wystarczy że pod ręką mamy migdały, cukier puder oraz amaretto.

Ocena:
1 5
Składniki na masę marcepanową :
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto

Wykonanie:

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Gotową masę barwimy barwnikami spożywczymi, używamy do bezpośredniego spożycia, do ozdoby ciasta, ciasteczek i babeczek.


Data publikacji: 10/11/2014


comments powered by Disqus