Domowa masa marcepanowa
Pyszną masę marcepanową możemy z łatwością wykonać sami w domowym zaciszu - wystarczy że pod ręką mamy migdały, cukier puder oraz amaretto.
Ocena:





Składniki na masę marcepanową :
- 200 g cukru pudru
- 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
- 1/4 szklanki amaretto
Wykonanie:
Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Gotową masę barwimy barwnikami spożywczymi, używamy do bezpośredniego spożycia, do ozdoby ciasta, ciasteczek i babeczek.
Data publikacji: 10/11/2014
comments powered by Disqus