Domek z piernika
Postanowiłam dla najbliższej rodziny zrobić domki z piernika. Przyznam, że to żmudna była praca ale efekt jaki uzyskałam mnie zachwycił i zrekompensował mi wysiłek oraz trud. Zresztą oceńcie sami.
A przy okazji wszystkim odwiedzającym moją stronę życzę pięknych, rodzinnych, choć trochę ośnieżonych Świąt Bożego Narodzenia.





Składniki na 1 domek - wymiary podaję poniżej.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Przed wycinaniem elementów domku należy je mieć wycięte na papierze , ułatwi nam to niesamowicie pracę.
Pamiętajmy , że piernik rośnie.
Składniki na ciasto piernikowe:
- 600 g cukru kryształu
- 600 g miodu
- 1200 g mąki pszennej / tortowej
- 3 surowe żółtka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- po pół łyżeczki cynamonu, zmielonych goździków, imbiru, 4 ziarenka zmielone ziela angielskiego, pół gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu
- 1/2 oraz 1/4 szklanki przegotowanej wody
Do ozdoby:
- kolorowe perełki
- żółte dropsy ( garść)
- pisaki lukrowe białe, czerwone , żółte, zielone ( zużyłam po dwie sztuki każdego koloru)
- 1 szklanka grubego cukru kryształu
- białe i czerwone landrynki ( 10 szt białych, 4 sztuki czerwonych)
Składniki na biały lukier na surowo:
- 500 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 6 łyżek zimnej wody
- 2 łyżki spirytusu
Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć wylać na ciasto.
Wykonanie:
Do głębokiego talerza wsypujemy 200 g mąki, wlewamy pół szklanki wody i rozrabiamy ciasto.
Z cukru i z 1/4 szklanki przegotowanej wody robimy gęsty syrop , który wlewamy do rondla. Do naczynia dodajemy również miód i wszystko razem gotujemy.
Do makutry wsypujemy 1 kg maki pszennej / tortowej i zaparzamy go gorącym syropem a następnie rozcieramy pałka drewnianą. Gdy nie będziemy mieć już grudek powstała masę pozostawiamy do przestygnięcia. Chłodną masę wykładamy na stolnicę i dodajemy do niej żółtka, korzenie,sodę oczyszczoną oraz rozrobioną mąkę z wodą ( z głębokiego talerza). Wszystko dokładnie zarabiamy na gładkie jednolite ciasto.
Powstały surowy piernik dzielimy na 8 kawałków.
Każdy kawałek wałkujemy na grubość 1 cm. Z surowego płatu ciasta wycinamy części domków - ściany główne, boczne, dach, okręgi, okiennice, drzwi - zdjęcia powyżej. W elementy w których dodatkowo wycięliśmy otwory - serca, okiennice - umieszczamy z miażdżone, kolorowe landrynki.
Powycinane figury przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 120 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja góra - dół). Upieczone elementy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Wymiary moich elementów :
- ściana główna z drzwiami - 13 cm x 21 cm
- ściana główna bez drzwi- 13 cm x 21 cm
- ściany boczne - 2 x - 11 cm ( krótsza ściana) na 17 cm ( liczymy wysokość przez środek - od czubka )
- dach- 23 cm x 11 cm ( wycinamy z ciasta dwa prostokąty o podanych wymiarach)
- komin- 4 cm x 2,5 cm ( wycinamy cztery prostokąty o podanych wymiarach)
- dachówki- 60 sztuk wielkości kieliszka do wódki, 50 sztuk średnicy 5 mm
- okiennice - 1 cm x 4 cm ( wycinamy z ciasta 12 sztuk )
- okna - 4 cm x 2 cm przy czym w nich robimy niewielkie prostokątne otwory
- drzwi - 6 cm x 4 cm ( wycinamy drzwi i je pieczemy)
Upieczone dachówki lekko smarujemy lukrem i moczymy je w cukrze krysztale.
Ściany domu zdobimy według uznania - ja wcześniej narysowałam sobie na wyciętych elementach przykładowe zdobienia- jak to ja, w trakcie dekorowania ścian trochę zmieniłam koncepcje. Koło okien, za pomocą lukru naklejamy ozdobione okiennice.
Na prostokąty, które posłużą nam jako dach naklejamy dachówki - ciasto prostokątne smarujemy lukrem i układamy na nim pierwszą warstwę obsypanych cukrem pierniczków. Pierwszy szereg polewamy lukrem ale tylko 1/3 ich wysokości i naklejamy drugą warstwę okrągłych pierniczków. To samo robimy z trzecią warstwą.
Z pozostałych okrągłych pierników ( o lukrowanych i oprószonych cukrem) wycinamy łezki - za pomocą kieliszka do wódki.
Upieczone, przestudzone oraz ozdobione elementy sklejamy za pomocą gęstego lukru - najpierw wewnętrzne boku ścian , na grubość 1,5 -2 cm smarujemy gęstym lukrem a następnie sklejamy je ze sobą. Sklejone ściany pozostawiamy na 2 godziny by na tyle nam lukier zastygł byśmy mogli nałożyć na niego dach. Podczas tych dwóch godzin oczekiwania , od czasu do czasu lekko dłońmi dociskamy ściany do siebie. Następnie górne brzegi ścian smarujemy lukrem, jak i prostokątny dach ( boki wewnętrzne dachu). Dach sklejamy z domkiem. Mniej więcej na środku dachu przyklejamy komin, na którym za pomocą lukru ( pisaka lukrowego), przyklejamy czekoladowe, żółte dropsy.
Sklejony domek pozostawiamy do zastygnięcia/ sklejenia - ja pozostawiałam go na noc. Na drugi dzień za pomocą pisaków cukrowych / lukrowych malujemy dodatkowe zdobienia na domku.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 23/12/2013
comments powered by Disqus