Domek z piernika

Postanowiłam dla najbliższej rodziny zrobić domki z piernika. Przyznam, że to żmudna była praca ale efekt jaki uzyskałam mnie zachwycił i zrekompensował mi wysiłek oraz trud. Zresztą oceńcie sami.

A przy okazji wszystkim odwiedzającym moją stronę życzę pięknych, rodzinnych, choć trochę ośnieżonych Świąt Bożego Narodzenia.

Ocena:
1 5

Składniki na 1 domek - wymiary podaję poniżej.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.

Przed wycinaniem elementów domku należy je mieć wycięte na papierze , ułatwi nam to niesamowicie pracę.

Pamiętajmy , że piernik rośnie.


Składniki na ciasto piernikowe:
  • 600 g cukru kryształu
  • 600 g miodu
  • 1200 g mąki pszennej / tortowej
  • 3 surowe żółtka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • po pół łyżeczki cynamonu, zmielonych goździków, imbiru, 4 ziarenka zmielone ziela angielskiego, pół gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu
  • 1/2 oraz 1/4 szklanki przegotowanej wody

Do ozdoby:
  • kolorowe perełki
  • żółte dropsy ( garść)
  • pisaki lukrowe białe, czerwone , żółte, zielone ( zużyłam po dwie sztuki każdego koloru)
  • 1 szklanka grubego cukru kryształu
  • białe i czerwone landrynki ( 10 szt białych, 4 sztuki czerwonych)

Składniki na biały lukier na surowo:
  • 500 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżki spirytusu

Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć wylać na ciasto.


Wykonanie:

Do głębokiego talerza wsypujemy 200 g mąki, wlewamy pół szklanki wody i rozrabiamy ciasto.

Z cukru i z 1/4 szklanki przegotowanej wody robimy gęsty syrop , który wlewamy do rondla. Do naczynia dodajemy również miód i wszystko razem gotujemy.

Do makutry wsypujemy 1 kg maki pszennej / tortowej i zaparzamy go gorącym syropem a następnie rozcieramy pałka drewnianą. Gdy nie będziemy mieć już grudek powstała masę pozostawiamy do przestygnięcia. Chłodną masę wykładamy na stolnicę i dodajemy do niej żółtka, korzenie,sodę oczyszczoną oraz rozrobioną mąkę z wodą ( z głębokiego talerza). Wszystko dokładnie zarabiamy na gładkie jednolite ciasto.

Powstały surowy piernik dzielimy na 8 kawałków.

Każdy kawałek wałkujemy na grubość 1 cm. Z surowego płatu ciasta wycinamy części domków - ściany główne, boczne, dach, okręgi, okiennice, drzwi - zdjęcia powyżej. W elementy w których dodatkowo wycięliśmy otwory - serca, okiennice - umieszczamy z miażdżone, kolorowe landrynki.

Powycinane figury przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 120 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja góra - dół). Upieczone elementy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Wymiary moich elementów :
  • ściana główna z drzwiami - 13 cm x 21 cm
  • ściana główna bez drzwi- 13 cm x 21 cm
  • ściany boczne - 2 x - 11 cm ( krótsza ściana) na 17 cm ( liczymy wysokość przez środek - od czubka )
  • dach- 23 cm x 11 cm ( wycinamy z ciasta dwa prostokąty o podanych wymiarach)
  • komin- 4 cm x 2,5 cm ( wycinamy cztery prostokąty o podanych wymiarach)
  • dachówki- 60 sztuk wielkości kieliszka do wódki, 50 sztuk średnicy 5 mm
  • okiennice - 1 cm x 4 cm ( wycinamy z ciasta 12 sztuk )
  • okna - 4 cm x 2 cm przy czym w nich robimy niewielkie prostokątne otwory
  • drzwi - 6 cm x 4 cm ( wycinamy drzwi i je pieczemy)

Upieczone dachówki lekko smarujemy lukrem i moczymy je w cukrze krysztale.

Ściany domu zdobimy według uznania - ja wcześniej narysowałam sobie na wyciętych elementach przykładowe zdobienia- jak to ja, w trakcie dekorowania ścian trochę zmieniłam koncepcje. Koło okien, za pomocą lukru naklejamy ozdobione okiennice.

Na prostokąty, które posłużą nam jako dach naklejamy dachówki - ciasto prostokątne smarujemy lukrem i układamy na nim pierwszą warstwę obsypanych cukrem pierniczków. Pierwszy szereg polewamy lukrem ale tylko 1/3 ich wysokości i naklejamy drugą warstwę okrągłych pierniczków. To samo robimy z trzecią warstwą.

Z pozostałych okrągłych pierników ( o lukrowanych i oprószonych cukrem) wycinamy łezki - za pomocą kieliszka do wódki.

Upieczone, przestudzone oraz ozdobione elementy sklejamy za pomocą gęstego lukru - najpierw wewnętrzne boku ścian , na grubość 1,5 -2 cm smarujemy gęstym lukrem a następnie sklejamy je ze sobą. Sklejone ściany pozostawiamy na 2 godziny by na tyle nam lukier zastygł byśmy mogli nałożyć na niego dach. Podczas tych dwóch godzin oczekiwania , od czasu do czasu lekko dłońmi dociskamy ściany do siebie. Następnie górne brzegi ścian smarujemy lukrem, jak i prostokątny dach ( boki wewnętrzne dachu). Dach sklejamy z domkiem. Mniej więcej na środku dachu przyklejamy komin, na którym za pomocą lukru ( pisaka lukrowego), przyklejamy czekoladowe, żółte dropsy.

Sklejony domek pozostawiamy do zastygnięcia/ sklejenia - ja pozostawiałam go na noc. Na drugi dzień za pomocą pisaków cukrowych / lukrowych malujemy dodatkowe zdobienia na domku.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 23/12/2013


comments powered by Disqus