Delikatne czekoladowe ciasteczka z biała czekoladową masą

Lekkie, sypkie bez jajek- ciasteczka czekoladowe, które przekładamy białą masą powstałą na bazie białej czekolady.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 5 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek mleka

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz cukier puder. Składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy mleko oraz miękką margarynę. Za pomocą pałki drewnianej lub miksera ucieramy składniki na jednolitą, gładką masę. Do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki przekładamy 2/3 masy. Na papier do pieczenia wyciskamy niewielkie rozetki.

Z pozostałej masy kształtujemy małe okrągłe ciasteczka ( szerokie jak powierzchnia rozetek) o grubości 4-5 mm.

Ilość wyciśniętych rozetek powinna odpowiadać ilości okrągłych ciasteczek.

Ciasteczka pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez 7-8 minut. Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę czekoladową:
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g masła

Masło przekładamy do miski i ucieramy na puch - do białości.

Białą czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i umieszczamy je w metalowej misce. Miskę z czekoladą zanurzamy ( ale tak by nie wlała się nam woda do czekolady) w gorącej kąpieli wodnej. Rozpuszczamy czekoladę. Podczas rozpuszczania czekolady należy od czasu ja przemieszać. Rozpuszczona czekoladę wyciągamy z kąpieli wodnej.

Czekoladę przelewamy do utartego masła i ucieramy przez około 5 minut. Dobrze połączone składniki przekładamy do rękawa cukierniczego ( zakończonego dowolną końcówką) i wkładamy na 15 minut do lodówki by masa lekko stwardniała.


Dodatkowo:
  • 50 g białych gwiazdeczek ( gwiazdeczki były dodatkiem do jogurtu)

Wykonanie:

Lekko stwardniałą masę wyciągamy z lodówki.

Na okrągłe ciasteczka wyciskamy masę i zakrywamy ciasteczkiem w kształcie rozetki. Na rozetkę , za pomocą bardzo małej ilości masy przyklejamy gwiazdki.

Tak przygotowane ciasteczka wkładamy na godzinę do lodówki by masa dobrze stwardniała i tym samym skleiła ciastka. Podajemy.

Smacznego



Data publikacji: 17/07/2013


comments powered by Disqus