Czeskie paluchy

Niesamowicie smaczne paluchy na piwie pszenicznym znane u naszych sąsiadów jako Pivní rohlíky-czeskie rogale na piwie. Polecam je zrobić, upiec i następnie zajadać się nimi....

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 230 ml jasnego piwa pszenicznego w temperaturze pokojowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 całe surowe jajko
  • 1 surowe żółtko
  • 100 ml oleju roślinnego/ słonecznikowego/ rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru kryształu

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 3 łyżki piwa
  • do posypania rogali mak, kminek, gruba sól

Do miseczki wlewamy surowe białko i lekko je podbijamy. Następnie dodajemy piwo i łączymy dokładnie składniki ze sobą.


Wykonanie:

Do miski wlewamy piwo do którego dodajemy surowe żółtko i całe jajko, olej, sól, cukier oraz suche drożdże. za pomocą trzepaczki łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do płynu dodajemy mąkę i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Gdy mamy już dobrze wyrobione ciasto przykrywamy je suchą, czystą ścierką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 30 minut by podwoiło swą objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypana mąką stolnicę, chwile je zarabiamy, formujemy w wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdą część kolejno wałkujemy na owalny placek o średnicy mniej więcej 25 cm. A następnie zwijamy w rulon - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe paluchy układamy w odstępach na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je pozostałym białkiem rozmieszanym z piwem i posypujemy kminkiem,makiem, solą. Czeskie paluchy pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczone paluchy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/04/2015


comments powered by Disqus