Czeskie paluchy
Niesamowicie smaczne paluchy na piwie pszenicznym znane u naszych sąsiadów jako Pivní rohlíky-czeskie rogale na piwie. Polecam je zrobić, upiec i następnie zajadać się nimi....





Składniki na 12 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 230 ml jasnego piwa pszenicznego w temperaturze pokojowej
- 7 g suchych drożdży
- 1 całe surowe jajko
- 1 surowe żółtko
- 100 ml oleju roślinnego/ słonecznikowego/ rzepakowego
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cukru kryształu
Dodatkowo:
- 1 surowe białko
- 3 łyżki piwa
- do posypania rogali mak, kminek, gruba sól
Do miseczki wlewamy surowe białko i lekko je podbijamy. Następnie dodajemy piwo i łączymy dokładnie składniki ze sobą.
Wykonanie:
Do miski wlewamy piwo do którego dodajemy surowe żółtko i całe jajko, olej, sól, cukier oraz suche drożdże. za pomocą trzepaczki łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do płynu dodajemy mąkę i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Gdy mamy już dobrze wyrobione ciasto przykrywamy je suchą, czystą ścierką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 30 minut by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypana mąką stolnicę, chwile je zarabiamy, formujemy w wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdą część kolejno wałkujemy na owalny placek o średnicy mniej więcej 25 cm. A następnie zwijamy w rulon - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe paluchy układamy w odstępach na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je pozostałym białkiem rozmieszanym z piwem i posypujemy kminkiem,makiem, solą. Czeskie paluchy pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Upieczone paluchy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/04/2015
comments powered by Disqus