Czekoladowo - orzechowe serca
Czekolada to od wieków afrodyzjak... ja za jej pomocą dziś zrobiłam ciasteczka w kształcie serc, które idealnie nadadzą się dla ukochanych osób.





Składniki na 4 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem bardzo mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki maki pszennej/tortowej
- 350 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów ( albo mieszanki tych wszystkich orzechów)
- 1/4 szklanki syropu o smaku orzechów laskowych
- 2 całe jajka (wielkość L)
- 50 g masła
Do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je.
Czekoladę łamiemy na bardzo drobne kawałeczki i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej ( do szklanej lub metalowej miseczki wkładamy połamana czekoladę a następnie ową miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie by się roztopiła).
Do niewielkiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Do miski wbijamy całe jajka i dodajemy do nich cukier, składniki ucieramy/ miksujemy na gładką, jasnozłotą masę. Następnie do powstałej masy jajecznej wlewamy likier i roztopione masło - miksujemy. Kolejno dodajemy letnią , roztopioną czekoladę - miksujemy, orzechy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy / ucieramy aż powstanie nam jednolita czekoladowa masa. Surowe ciasto przykrywamy i wkładamy na 2 godziny go lodówki.
Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i przekładamy na lekko oprószoną mąka stolnice. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Za pomocą foremki z płatu ciasta wycinamy małe serduszka.
Surowe ciasteczka pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na polewę czekoladową z margaryny:
- 250 g dobrej margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
Margarynę kroimy w drobną kostkę. Tłuszcz przekładamy do rondelka. Dodajemy do niego cukier, mleko i kakao. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników. Gdy polewa będzie już miała gładka i jednolitą konsystencję, rondel ściągamy z palnika.
Do ozdoby:
- 50 g suszonych owoców Goji
- 50 g ryżowych kulek w polewie czekoladowej ( małych)
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone serduszka zanurzamy w polewie czekoladowej i układamy je na kratce by nadmiar czekolady z niej ociekł, a także by lekko zastygła. Czekoladowe serduszka dodatkowo zdobimy suszonymi owocami Goji i ryżowymi kulkami czekoladowymi - na lekko zastygniętej czekoladzie układamy suszone owoce i kulki.
Ciasteczka pozostawiamy na 2-3 godziny by czekolada dobrze zastygła. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/02/2014
comments powered by Disqus