Czekoladowo - orzechowe serca

Czekolada to od wieków afrodyzjak... ja za jej pomocą dziś zrobiłam ciasteczka w kształcie serc, które idealnie nadadzą się dla ukochanych osób.

Ocena:
1 5

Składniki na 4 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem bardzo mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej/tortowej
  • 350 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów ( albo mieszanki tych wszystkich orzechów)
  • 1/4 szklanki syropu o smaku orzechów laskowych
  • 2 całe jajka (wielkość L)
  • 50 g masła

Do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je.

Czekoladę łamiemy na bardzo drobne kawałeczki i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej ( do szklanej lub metalowej miseczki wkładamy połamana czekoladę a następnie ową miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie by się roztopiła).

Do niewielkiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Do miski wbijamy całe jajka i dodajemy do nich cukier, składniki ucieramy/ miksujemy na gładką, jasnozłotą masę. Następnie do powstałej masy jajecznej wlewamy likier i roztopione masło - miksujemy. Kolejno dodajemy letnią , roztopioną czekoladę - miksujemy, orzechy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy / ucieramy aż powstanie nam jednolita czekoladowa masa. Surowe ciasto przykrywamy i wkładamy na 2 godziny go lodówki.

Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i przekładamy na lekko oprószoną mąka stolnice. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Za pomocą foremki z płatu ciasta wycinamy małe serduszka.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na polewę czekoladową z margaryny:
  • 250 g dobrej margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki gorzkiego kakao

Margarynę kroimy w drobną kostkę. Tłuszcz przekładamy do rondelka. Dodajemy do niego cukier, mleko i kakao. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników. Gdy polewa będzie już miała gładka i jednolitą konsystencję, rondel ściągamy z palnika.


Do ozdoby:
  • 50 g suszonych owoców Goji
  • 50 g ryżowych kulek w polewie czekoladowej ( małych)

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone serduszka zanurzamy w polewie czekoladowej i układamy je na kratce by nadmiar czekolady z niej ociekł, a także by lekko zastygła. Czekoladowe serduszka dodatkowo zdobimy suszonymi owocami Goji i ryżowymi kulkami czekoladowymi - na lekko zastygniętej czekoladzie układamy suszone owoce i kulki.

Ciasteczka pozostawiamy na 2-3 godziny by czekolada dobrze zastygła. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/02/2014


comments powered by Disqus