Czekoladowo - migdałowe ciasteczka
Uwielbiam czekoladę i migdały. Dlaczego by nie opychać się nimi w pysznych ciasteczkach? Przepis na tak zaserwowaną pyszność zamieszczam poniżej.





Przepis na 35 sztuk.
Składniki:
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g margaryny lub masła
- 220 g mąki pszennej
- 70 g posiekanej na kawałki gorzkiej czekolady
- 70 g posiekanych migdałów
Wykonanie:
Margarynę/ masło przekładamy do garnuszka i wstawiamy na palnik. Margarynę roztapiamy na bardzo małym ogniu. Po uzyskaniu substancji płynnej odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy z gorzkim kakaem.
Do miski wbijamy jajko i dodajemy żółtko. Dosypujemy do jajek cukier i mikserem ubijamy na jednolitą masę. Przestudzoną margarynę stopniowo wlewamy do masy , dalej ubijając. Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy. Do powstałej masy dosypujemy czekoladę i migdały i wszystko razem mieszamy.
Powstała masa powinna być zwarta.
Włączamy piekarnik do nagrzania.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy na wcześniej wyłożonej blaszce do pieczenia. Ciastka pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 12-14 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia na kratce. Po czym je podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus