Czekoladowe serca grysikowe z dżemem
Moje ulubione ciasteczka z kaszy manny przełożone moim ulubionym dżemem, który sama w lecie zrobiłam. Trochę ozdóbek i świat jest u mych stup. Takie słodkości dostaną moi Mężczyźni na walentynki.





Składniki na 35 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciemne ciasteczka:
- 240 g kaszy manny
- 160 g cukru pudru
- 240 g mąki pszennej / tortowej
- 2 jajka
- 60 g masła
- 60 g smalcu
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki naturalnego kakao
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną wraz z naturalnym kakao i dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, masło, jajko, smalec, śmietanę oraz kasze mannę i z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Surowe ciasto przekładamy na 30 minut do lodówki. Następnie na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości około 5 mm i za pomocą szklanki wycinamy okręgi które układamy na wyłożonej papierem od pieczenia blaszce.
Surowe ciasteczka grysikowe pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wkładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.
Składniki na lukier pomadkowy:
- 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
- na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
- parę kropel soku z cytryny
- 2 paczki cukru wanilinowego
- tyle mleka by cukier przykryło
Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 250 g cukru pudru
- 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.
Dodatkowo:
- 250 g gęstego dżemu np. truskawkowego
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone ciasteczka lukrujemy z wierzchu lukrem pomadkowym i układamy je na kratce by lukier na nich zastygł. Następnie za pomocom worka cukierniczego na każdym o lukrowanym serduszku rysujemy kratkę - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Na pozostałe czekoladowe serduszka wykładamy warstwę dżemu truskawkowego, który przykrywamy ozdobionym ciasteczkiem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/02/2017
comments powered by Disqus