Czekoladowe praliny z drażami

Proste w wykonaniu, bardzo czekoladowe i z drażami....

Ocena:
1 5

Składniki na 40 sztuk pralin.


Składniki :
  • 430 g suchych biszkoptów, kruchych ciastek itp.
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 100 g czekoladowych draży

Dodatkowo:
  • 4-5 łyżek gorzkiego kakao

Kakao przesypujemy do miseczki.


Wykonanie:

Czekoladę łamiemy w drobne kawałeczki.

Do rondelka wkładamy masło, mleko kakao i połamaną czekoladę. Rondelek umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym płomieniu doprowadzamy do rozpuszczenia się składników, cały czas mieszając. Powstałą polewę ściągamy z palnika.

Do miski rozdrabniamy na pył biszkopty, ciastka i zalewamy je polewą czekoladową. Składniki łączymy tak by powstała nam jedna masa. Z ciasta czekoladowego formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego w środek których wciskamy po jednym drażu czekoladowym.

Kulki wkładamy na 3-4 godziny do lodówki. Tuż przed ich podaniem mocno obtaczamy je gorzkim kakao.

Smacznego


Data publikacji: 29/12/2014


comments powered by Disqus