Czekoladowe muffinki z truskawkowym kremem

Ucierane, czekoladowe babeczki / muffinki z wierzchu posmarowane czekoladą i ozdobione lekkim kremem powstałym na bazie truskawek. A na dodatek ozdobione marcepanowymi różami.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk ( ale z przepisu spokojnie można ich zrobić 16 sztuk).

Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babeczki ucierane:
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 opakowania sypkiego napoju czekoladowego ( 2 x 25 g )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy sypki napój czekoladowy. Składniki łączymy ze sobą.

Do makutry/ miski wkładamy miękkie masło i dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy na jednolitą, gładka masę. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo , po jednym jajku - ucieramy. Do powstałej masy dodajemy stopniowo ( 1-2 łyżek) suchych składników - ucieramy. Na sam koniec do masy wlewamy mleko i dokładnie wszystko łączymy na jednolitą masę.

Surową masę przekładamy do formy na muffinki.

Surowe babeczki pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut - do tzw. suchego patyczka.

Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Masa truskawkowo- kremówkowa:
  • 200 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 125 g jogurtu wiśniowego
  • 1,5 szklanki pokrojonych drobno truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Pokrojone drobno truskawki, za pomocą blendera miażdżymy na jednolitą masę.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.

Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy jogurt - łączymy / miksujemy. Następnie wlewamy zblenderowane wiśnie i żelatynę. Dokładnie łączymy składniki na gładką, jednolitą masę.

Gotową masę wkładamy do lodówki na 20 minut by zgęstniała.


Dodatkowo:
  • 200 g czekolady do smarowania kanapek
  • 200 g masy marcepanowej czerwonej
  • 25 g masy marcepanowej zielonej

Masę marcepanową czerwoną układamy na płacie papieru do pieczenia i przykrywamy drugim płatem papieru. tak zabezpieczoną masę wałkujemy na grubość 1-2 mm. Z powstałego płatu marcepanowego ściągamy jeden ( wierzchni) płat papieru i za pomocą kieliszka do wódki wycinamy okręgi. Każdy okrąg przecinamy na pół. Z połówek formujemy różę.

Z zielonej masy marcepanowej formujemy listki oraz łodygi.


Wykonanie:

Na upieczone i przestudzone muffinki nakładamy po łyżce czekolady do smarowania. Czekoladę dokładnie rozprowadzamy po wierzchu babeczki. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy wiśniowy krem. Na kremie układamy marcepanową różę oraz listek z łodygą. Podajemy.

Smacznego



Data publikacji: 26/06/2013


comments powered by Disqus