Czekoladowe mini babeczki z chałwą
Pyszne, proste, doskonałe, kruche, czekoladowe ciasto którym wyłożyłam małe foremki - upiekłam. A następnie zalałam ciemną czekoladą ... do tego utarłam masę z chałwą i ozdobiłam czekoladowym dodatkiem.





Składniki na 45 sztuk.
Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 surowe żółtka
- 250 g masła lub dobrej margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę, kakao i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśna śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na wkładkę czekoladową:
- 35 g miękkiego masła
- 200 g ciemnej czekolady (najlepiej o zawartości 70% kakao)
Ciemną czekoladę drobno siekamy i przekładamy ją do metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę. Do płynnej czekolady dodajemy miękkie masło. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Składniki na masę chałwową:
- 250 g masy chałwowej o smaku waniliowym
- 250 ml mleka
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 3 łyżek cukru
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 kieliszek wódki
Na tarce o najdrobniejszych oczkach ścieramy masę chałwową.
Do kubka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Pozostałą część mleka wlewamy do rondelka dodajemy do niego cukier kryształ i wstawiamy na palnik i gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę z kubeczka i dokładnie mieszamy (ja miksowałam mikserem na najniższych obrotach). Powstałą budyń gotującego na bardzo wolnym ogniu około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń oraz starą chałwę. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę.
Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.
Dodatkowo:
- 200 g ciemnej czekolady
Ciemną czekoladę drobno siekamy i przekładamy ją do metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną czekoladą, na papierze do pieczenia czy też aluminiowej folii malujemy esy-floresy, które umieszczamy w lodówce by zastygły. Gdy czekolada zastygnie ściągamy ją z papieru/folii spożywczej.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone, czekoladowe babeczki wykładamy z foremek i po same brzegi wypełniamy je rozpuszczoną czekoladą. Tak przygotowane babeczki umieszczamy na 20 minut w lodówce by czekolada zastygła. Następnie na zastygnięta czekoladę wyciskamy spory keks masy chałwowej, który zdobimy esem floresem z czekolady.
Babeczki warto jeszcze schłodzić przez około godzinę w lodówce by masa nabrała smaku.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/10/2016
comments powered by Disqus