Czekoladowe markizy

Kruche ciastka oblane pyszna gorzką czekoladą, posypane białymi drażami ,a do tego przełożone masą czekoladowo - śliwkową. Oczywiście kropelki alkoholu nie mogło zabraknąć.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk ciastek.

Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem ciastek mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 75 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 surowe żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę i cukry. Do sypkich składników dodajemy jajko, mleko i tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki do momentu pojawienia się drobnych grudek. Nóż odkładamy i za pomocą rąk zarabiamy energicznie ciasto. Wyrobione , gładkie i jednolite ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3 mm. Za pomocą foremki wycinamy z ciasta okręgi.

Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor ( funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny).

Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę czekoladowo - śliwkową:
  • 400 g czekolady do smarowania
  • 200 g masła
  • 8-9 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 kieliszek rumu

Polewa czekoladowa z masła:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 100 g draży o smaku śmietankowym

Draże przekładamy do podwójnego woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka tłuczemy je.


Wykonanie:

Upieczone i przestudzone ciasteczka po wierzchu smarujemy polewą czekoladową ( używamy pędzla dzięki temu zrobimy na ciastkach wzorki). Na środku każdego ciastka polanego polewą czekoladową kładziemy troch podrobionych mlecznych draży. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 1-2 godzin do lodówki by czekolada dobrze zastygła.

Gdy czekolada na ciastkach już zastygnie wyciągamy je z lodówki.

Połowę ciastek obracamy i wyciskamy na nie masę czekoladowo -śliwkową (zdjęcie poniżej). Masę przykrywamy drugim ciastkiem.

Ciastka warto odstawić na 1-2 godzin do lodówki by masa dobrze skleiła ciasteczka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/11/2013


comments powered by Disqus