Czekoladowe markizy
Kruche ciastka oblane pyszna gorzką czekoladą, posypane białymi drażami ,a do tego przełożone masą czekoladowo - śliwkową. Oczywiście kropelki alkoholu nie mogło zabraknąć.





Składniki na 20 sztuk ciastek.
Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem ciastek mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 75 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 surowe żółtko
- 3 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę i cukry. Do sypkich składników dodajemy jajko, mleko i tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki do momentu pojawienia się drobnych grudek. Nóż odkładamy i za pomocą rąk zarabiamy energicznie ciasto. Wyrobione , gładkie i jednolite ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3 mm. Za pomocą foremki wycinamy z ciasta okręgi.
Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor ( funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny).
Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę czekoladowo - śliwkową:
- 400 g czekolady do smarowania
- 200 g masła
- 8-9 łyżek powideł śliwkowych
- 1 kieliszek rumu
Polewa czekoladowa z masła:
- 150 g cukru pudru
- 50 g masła
- 50 g gorzkiego kakao
- 4 łyżki mleka
- 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)
Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.
Dodatkowo:
- 100 g draży o smaku śmietankowym
Draże przekładamy do podwójnego woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka tłuczemy je.
Wykonanie:
Upieczone i przestudzone ciasteczka po wierzchu smarujemy polewą czekoladową ( używamy pędzla dzięki temu zrobimy na ciastkach wzorki). Na środku każdego ciastka polanego polewą czekoladową kładziemy troch podrobionych mlecznych draży. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 1-2 godzin do lodówki by czekolada dobrze zastygła.
Gdy czekolada na ciastkach już zastygnie wyciągamy je z lodówki.
Połowę ciastek obracamy i wyciskamy na nie masę czekoladowo -śliwkową (zdjęcie poniżej). Masę przykrywamy drugim ciastkiem.
Ciastka warto odstawić na 1-2 godzin do lodówki by masa dobrze skleiła ciasteczka.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/11/2013
comments powered by Disqus