Czekoladowe łby Reniferów
A już niebawem Mikołajki!!!! i kto pomoże Mikołajowi rozwieźć prezenty... no kto? no nikt inny jak Renifery !!! .... może ktoś spotka takie słodkie, czekoladowe jak te ciasteczka ....





Składniki na około 40 sztuki.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 4 szklanki mąki krupczatki
- 4 surowe żółtka
- 400 g masła lub dobrej margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę, kakao i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy za pomocą foremki ciasteczka (można też użyć foremki do ludzików).
Surowe ciastka układamy na wcześnie przygotowanych blaszkach a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez około 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po podpieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na lukier biały z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 250 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Do ozdoby:
- czekoladowe dropsy w ciemnych i czerwonych skorupkach
- czekoladowe groszki ryżowe
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone ciasteczka zdobimy lukrem, rysując za pomocą worka cukierniczego, okrągłe pyszczki i rogi. Na lukrowych pyszczkach przyklejamy czekoladowe, ryżowe groszki jako oczy i nosy- czekoladowe czerwone lub kakaowe dropsy.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 30/11/2018
comments powered by Disqus