Czekoladowe ciasto z gruszkami

Mmmmm.... niesamowity zapach i smak rumu, kardamonu i cynamonu...obłędnie delikatne ciasto czekoladowe i zatopione w nim przepyszne gruszki.... Każdy kawałek jest wart grzechu....

Ocena:
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm.

Formę należy lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 220 g cukru kryształu
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 2 jaja (wielkość L)
  • 150 g masła *1/2 szklanki mleka
  • 180 g gorzkiej czekolady do wypieków (zawartość kakao około 50-60 % )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na syrop:
  • 1/2 szklanki rumu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 -2 lasek cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Dodatkowo:
  • 3 duże gruszki
  • 3 łyżki cukru pudru (do oprószenia upieczonego ciasta)

Gruszki myjemy i delikatnie je obieramy - nie usuwamy im ogonków, delikatnie od dołu wycinamy im gniazda.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.

Do wysokiego ale niezbyt szerokiego rondla wlewamy wodę, rum i dodajemy do płynów cukier brązowy, kardamon, cynamon oraz obrane gruszki. Płyn doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy gruszki pod przykryciem jeszcze 10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy gruszki a syrop gotujemy kolejne 15 minut na dużym ogniu by zgęstniał - powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki syropu. Z powstałego syropu wyjmujemy cynamon.

Na patelni rozpuszczamy cukier (220 g cukru białego) - ma się nam utworzyć karmel Do powstałego karmelu dodajemy syrop z gruszek - nie przestajemy mieszać. A następnie masło i czekoladę - wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do miski wbijamy jaja i je ubijamy na jasnozłotą masę. Do powstałej masy jajecznej, małym strumieniem wlewamy sos czekoladowo-gruszkowy oraz przesiane mąki. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą - miksujemy.

Surowe ciasto czekoladowe przelewamy do wcześniej przygotowanej keksówki. W surowym cieście układamy gruszki, jedną za drugą. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 40 minut - do tzw.suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.

Tuż przed podaniem wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/08/2015


comments powered by Disqus