Czekoladowe ciasto z gruszkami
Mmmmm.... niesamowity zapach i smak rumu, kardamonu i cynamonu...obłędnie delikatne ciasto czekoladowe i zatopione w nim przepyszne gruszki.... Każdy kawałek jest wart grzechu....





Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm.
Formę należy lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej / tortowej typ 450
- 220 g cukru kryształu
- 40 g gorzkiego kakao
- 2 jaja (wielkość L)
- 150 g masła *1/2 szklanki mleka
- 180 g gorzkiej czekolady do wypieków (zawartość kakao około 50-60 % )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na syrop:
- 1/2 szklanki rumu
- 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 2 szklanki wody
- 1 -2 lasek cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Dodatkowo:
- 3 duże gruszki
- 3 łyżki cukru pudru (do oprószenia upieczonego ciasta)
Gruszki myjemy i delikatnie je obieramy - nie usuwamy im ogonków, delikatnie od dołu wycinamy im gniazda.
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Do wysokiego ale niezbyt szerokiego rondla wlewamy wodę, rum i dodajemy do płynów cukier brązowy, kardamon, cynamon oraz obrane gruszki. Płyn doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy gruszki pod przykryciem jeszcze 10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy gruszki a syrop gotujemy kolejne 15 minut na dużym ogniu by zgęstniał - powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki syropu. Z powstałego syropu wyjmujemy cynamon.
Na patelni rozpuszczamy cukier (220 g cukru białego) - ma się nam utworzyć karmel Do powstałego karmelu dodajemy syrop z gruszek - nie przestajemy mieszać. A następnie masło i czekoladę - wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do miski wbijamy jaja i je ubijamy na jasnozłotą masę. Do powstałej masy jajecznej, małym strumieniem wlewamy sos czekoladowo-gruszkowy oraz przesiane mąki. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą - miksujemy.
Surowe ciasto czekoladowe przelewamy do wcześniej przygotowanej keksówki. W surowym cieście układamy gruszki, jedną za drugą. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 40 minut - do tzw.suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.
Tuż przed podaniem wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 29/08/2015
comments powered by Disqus