Czekoladowe ciasto gruszkowe z kremem

Pyszne czekoladowe ciasto z kawałkami gruszki a na dodatek masa waniliowa, oblana słodką czekoladą i posypana siekanymi pistacjami.

Ocena:
1 5

Składniki na dużą tortownicę.

Tortownicę należy dobrze natłuścić i oprószyć świeżą bułką tartą.

Średnio nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na czekoladowe ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej/ tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 całe jajka
  • 10 łyżek oleju słonecznikowego/ rzepakowego
  • 10 łyżek gorącej wody
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (2 x 40g)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 500 ml mleka
  • 1 kieliszek spirytusu

Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu. Składniki łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 300 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej puszystej masy dodajemy alkohol i łączymy składniki.


Składniki na polewę czekoladową z masłem:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 łyżki rumu

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika. Polewę pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 6 dużych , twardych gruszek
  • 100 g obranych pistacji ( w skorupkach 150 g :-))

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy im gniazda i kroimy w dużą kostkę - najlepsze są twarde gruszki.

Pistacje siekamy na drobno.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem.

Do miski wbijamy całe jajka i dodajemy do nich cukier - składniki ucieramy na gładką, puszysta i do tego jednolitą masę. Do utartego tłuszczu wlewamy gorącą wodę i olej - ucieramy. Do połączonych składników stopniowo dodajemy maki u dokładnie ucieramy.

Ciasto wylewamy do tortownicy a na jego wierzch wykładamy pokrojone w kostkę gruszkę.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 50 minut ( piekarnik elektryczny, zwykła funkcja pieczenia). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne ciasto wykładamy z tortownicy i na jego wierzchy wykładamy równomiernie masę budyniową. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Po upływie podanego czasu, ciasto wykładamy z lodówki i polewamy je letnią polewą czekoladową. Ciasto dodatkowo zdobimy pistacjami - posypujemy je posiekanymi pistacjami po ramie ciasta , jak i po wierzchu.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/09/2013


comments powered by Disqus