Czekoladowe ciasteczka przełożone czekoladą

A dziś czekoladowo będzie na ciasteczkowym potworze.

Ocena:
1 5

Składniki na około 45 małych ciasteczek.

Dwie blaszki należy dokładnie natłuścić.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 250 g miękkiej masła lub dobrej margaryny
  • 220 g mąki pszennej / tortowej
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka rumu (nie koniecznie)

Do przełożenia:
  • 350 g czekolady do smarowania

Czekoladę do smarowania trzymamy w pokojowej temperaturze, tak by była miękka.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy ze sobą obie mąki oraz kakao.

W misce umieszczamy miękki tłuszcz do której dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na puch. Pod koniec miksowania dodajemy przesiane suche składniki oraz łyżkę rumu. Wszystko łączymy na jednolitą gładką masę.

Ciasto przekładamy do na 2-3 godziny do lodówki , tak by stwardniało.

Zastygnięte ciasto, przekładamy do maszynki do ciastek i na wysmarowanej tłuszczem blaszce wyciskamy ciastka .

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10 -12 minut ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg).

Upieczone ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia.

Zimne ciastka przekładamy czekoladą do smarowania i gotowe, złożone ciastka wkładamy na 30 minut do lodówki aby masa dobrze skleiła ciasteczka. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/03/2014


comments powered by Disqus