Czekoladowe biszkopciki z kremem czekoladowym

Czekoladowe, domowe biszkopciki z nutą przyprawy do piernika przełożone domowym, czekoladowym kremem i te niesamowite ozdoby z marcepanu.....I można powoli czuć magię Świąt :).

Ocena:
1 5

Składniki na 50 sztuk ciastek.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 50 g naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z naturalnym kakao, przyprawą do piernika i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm i za pomocą foremki wycinamy kwadraty 7-8 cm na 7-8 cm.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na masę czekoladową:
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 125 ml mleka
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki

Do rondla wlewamy mleko i dodajemy do niego gorzkie kakao - za pomocą rogalki łączymy składniki na jednolitą, gładką masę. Rondel ze składnikami kładziemy na małym palniku i doprowadzamy do zagotowania się masy ( masa powinna być gęsta).

Do garnczka nalewamy wodę i gotujemy ją. Na gotującą się wodę dajemy/ umieszczamy miskę szklaną lub metalową ale tak by nie była zanurzona w wodzie. Do miski wsypujemy cukier i jajka. Składniki miksujemy na bardzo wolnych obrotach tak długo aż rozpuści się nam cukier, a masa stanie się jednolita, gładka , kremowa ( ja miksowałam składniki około 8 minut). Miskę ściągamy z pary (garnka) i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie miskę z powstałą masą jajeczną umieszczamy w zimnej wodzie, ciągle ubijamy aż masa si oziębi i zgęstnieje.

W makutrze ucieramy masło na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy masę jajeczną - ucieramy. Gdy dobrze połączą się nam składniki wlewamy czekoladę ( kakao połączone z mlekiem), aromat waniliowy oraz alkohol. Składniki dokładnie rozcieramy.

Powstała masę czekoladową wkładamy na 30-60 minut do lodówki by trochę nam stwardniała.


Składniki na lukier surowy ze śmietany:
  • 500 g cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Składniki na masę marcepanową :
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto
  • czerwony, niebieski i zielony barwnik spożywczy

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Gotową masę barwimy barwnikami spożywczymi. Każdą zabarwioną cześć (z osobna) marcepanu wałkujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia (możemy lekko podsypać cukrem pudrem masę) i wycinamy, za pomocą foremek bombki, choinki i bałwanki.


Dodatkowo:
  • cukrowe białe gwiazdki
  • cukrowe, białe płatki śniegu
  • cukrowe, kolorowe perełki

Cukrowymi posypkami zdobimy marcepanowe bombki, choinki i bałwanki.


Wykonanie:

Połowę upieczonych, przestudzonych, czekoladowych biszkopcików zdobimy z wierzchu lukrem za pomocą którego przyklejamy marcepanowe ozdoby. Na pozostałą część ciastek wyciskamy (za pomocą worka cukierniczego) masę czekoladową którą przykrywamy ozdobionym ciasteczkiem.

Ciastka przechowujemy w chłodzie (w lodówce).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/11/2018


comments powered by Disqus