Czekoladowe bałwanki

"Śnieg prószy, śnieg pada cieszą się dzieci Tu płatek, tam płatek już z nieba leci A gdy już napada oj dana dana Będziemy od rana lepić bałwana ..."

I na podwórku i w domu ulepiliśmy z synem Bałwanki :-).

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na czekoladowe kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 3 surowe żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem oraz gorzkim kakao. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 mm. Z płatu ciasta wykrawamy okręgi - używając trzech wielkości okręgów np, szklanki, kieliszka do wina białego, kieliszka do wódki (po 20 sztuk każdej wielkości).

Surowe ciasteczka pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier z białek na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu

Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą aż lukier zacznie gęstnieć.


Do ozdoby:
  • 2 pisaki lukrowe/ cukrowe w kolorze białym
  • pisaki lukrowe /cukrowe w kolorze czerwony, zielonym, żółtym
  • cukrowe, białe śnieżki
  • cukrowe czerwone kulki
  • kuleczki ryżowe w białej i ciemnej czekoladzie
  • 40 g gorzkiej czekolady

Gorzką czekoladę łamiemy w małe kawałeczki, które umieszczamy w szklanej lub metalowej misce. Miskę z czekoladą zanurzamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie nalała się nam do czekolady), mieszamy i rozpuszczamy czekoladę.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka, z wierzchu lukrujemy i odstawiamy na kratce by lukier na nich zastygł. Następnie za pomocą białego pisaka lukrowego największe koła zdobimy półokręgami. Za pomocą lukru sklejamy ze sobą ciastka - na duże układamy, średnie a na średnie najmniejsze ciasteczko. Na średnim ciastku, za pomocą wykałaczki i rozpuszczonej gorzkiej czekolady malujemy patyki (ręce bałwanków), a na najmniejszych ciasteczkach, na niektórych bałwankach włosy. Teraz za pomocą kulek ryżowych jak i cukrowych a także gwiazdek i pisaków lukrowych zdobimy bałwanki - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Ozdobione bałwanki podajemy do skosztowania.

Smacznego


Data publikacji: 05/01/2015


comments powered by Disqus