Czekoladowe babeczki z musem brzoskwiniowym
Lekkie, biszkoptowe, czekoladowe babeczki z dodatkiem orzeźwiającego musu brzoskwiniowego powstałego na bazie sypkiej galaretki brzoskwiniowej Delecta i jogurtu naturalnego. Do tego dodajemy świeże, pachnące, krajowe brzoskwinie i polewamy od serca ciemna polewą czekoladową Delecta.





Składniki na 12 sztuk.
Należy przygotować 12 sztuk silikonowych foremek na mufinki.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 2 całe, surowe jajka (wielkość L)
- 80 g cukru pudru Delecta
- 70 g maki pszennej / tortowej
- 20 g naturalnego kakao Delecta
Do miski przesiewamy mąkę wraz z naturalnym kakao. Białka oddzielamy od żółtek.
Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywno. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier puder (cały czas miksujemy) a następnie żółtka. Składniki ubijamy do uzyskania jasnozłotej masy . Teraz mikser odkładamy i za pomocą trzepaczki łączymy masę jajeczną z przesianą mąką- do masy jajecznej dodajemy po łyżce połączonej mąki pszennej z kakao i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki.
Surowa masę przekładamy do foremek sylikonowych i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 20 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w piekarniku by lekko przestygły a następnie wykładamy je z piekarnika.
Składniki na mus brzoskwiniowy:
- 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku brzoskwiniowym Delecta
- 100 ml wrzącej wody
- 200 ml jogurtu naturalnego
We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę o smaku brzoskwiniowym Delekta i pozostawiamy ją do przestygnięcia. Następnie z przestudzoną galaretką łączymy jogurt naturalny.
Dodatkowo:
- 100 g ciemnej polewy czekoladowej Delecta
- 3-4 brzoskwinie
Polewę czekoladową rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu.
Owoce myjemy, suszymy i kroimy na 24 plastry.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone babeczki wykładamy z foremek sylikonowych i obcinamy im "garby". Babeczki ponownie umieszczamy w foremkach sylikonowych i zalewamy je po same brzegi foremek lekko tężejącym musem brzoskwiniowym. Wierzch musu zdobimy (dwoma )plastrami brzoskwini. Tak przygotowane babeczki umieszczamy na 30 minut w lodówce.
Tuż przed podaniem każdą babeczkę, z wierzchu polewamy ciemną polewą czekoladową Delekta.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 09/08/2016
comments powered by Disqus