Czekoladowa rolada owocowo-serowa
Czas na coś lekkiego, owocowego i czekoladowego. Polecam jako deser po obiedzie, jako smakołyk do kawy....





Składniki na formę półokrągłą o wymiarach 10x 27 cm.
Blaszkę prostokątną o wymiarach 30x40 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Formę półokrągłą o wymiarach 10x27 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka (wielkość L)
- 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam kakaowa masa.
Kakaową masę przekładamy do formy (30x40 cm) i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika i zaczynając od węższej strony biszkoptu umieszczamy go w półokrągłej blaszce, nadmiar biszkoptu odcinamy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia.
Masa serowo-jogurtowa:
- 125 g białego sera z wiaderka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/3 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy ją do lekkiego przestygnięcia (ale nie stężenia).
Do miski wlewamy jogurt, dodajemy do niego biały ser, cukier i rozpuszczona żelatynę. za pomocą miksera dokładnie łączymy składniki.
Powstałej masy nie wkładamy do lodówki.
Składniki na masę owocową:
- 300 g czerwonych, świeżych owoców (truskawek, czereśni, wiśni, malin, borówek, jeżyn, śliwek)
- 2 opakowania galaretki - owoce leśne
Do rondelka przekłądamy świeże owoce i dosypujemy do nich sypkie galaretki. Rondel ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku. Owoce wraz z galaretką przesmażamy 15 minut. Powstały dżem owocowy ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g owoców kandyzowanych
- 200 ml śmietany kremówki 30/ 36% do ciast i deserów
- 1 łyżka cukru pudru
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki wsypujemy cukier i dokładnie łączymy składniki. Ubitą śmietanę kremówkę wkładamy do lodówki.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - czekoladę łamiemy na malutkie kawałeczki, które umieszczamy w metalowej/ szklanej miseczce. Miskę kładziemy we wrzącej wodzie ale tak by nie nalała się nam woda do czekolady i rozpuszczamy czekoladę.
Wykonanie:
Gdy nasz czekoladowy biszkopt umieszczony w półokrągłej blaszce przestygł, w 2/3 wysokości blaszki napełniamy go masą serowo- jogurtową. Blaszkę z biszkoptem i masą wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu blaszkę wykładamy z lodówki i na wierzch białej masy, równomiernie rozkładamy (po same brzegi biszkopta) zimne, przesmażone owoce, które przykrywamy pozostałym czekoladowym biszkoptem. Tak przygotowane ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na cała noc.
Gdy masy serowo-śmietanowo i owocowa dobrze już zastygną , ciasto wyciągamy z formy na talerz. Następnie zdobimy je z wierzchu śmietaną kremówką, polewamy rozpuszczoną czekoladą i jego grzbiet zdobimy owocami kandyzowanymi.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 02/08/2014
comments powered by Disqus