Czarodziejskie babeczki

Niesamowicie efektowne babeczki, może troszkę pochłaniają czasu przy ich przygotowaniu , ale smak i efekt jest tego wart. Kruchy spód , wiśnie, masa ajerkoniakowa, śmietanka z galaretką....

Ocena:
1 5

Składniki na około 60 sztuk.

Foremki do babeczek należy natłuścić i oprószyć lekko mąką pszenną / tortową. ( w małym rondelku rozpuszczamy 10 g margaryny i za pomocą pędzla kuchennego, smarujemy nią foremki na babeczki ).


Składniki na ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Do suchych składników dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, a następnie śmietanę , żółtka i aromat waniliowy. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, na gładką kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy, z ciasta placek o grubości około 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Babeczki przekładamy na blaszkę do pieczenia. Babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 12 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy je do przestygnięcia.


Składniki na masę:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 250 ml ajerkoniaku

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego budyń. Składniki łączymy na jednolitą masę. Do rondla wlewamy 200 ml mleka i doprowadzamy go do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy masę z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy np. pokrywką i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy cukier puder z masłem na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimny budyń i łączymy ze sobą składniki. Do powstałej masy dodajemy stopniowo alkohol i ucieramy go z kremem. Powstały krem odstawiamy na 30 minut do lodówki.


Kolorowa masa śmietanowa:
  • 1 opakowanie galaretki zielonej
  • 300 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%
  • 1/2 szklanka gorącej wody

Do miseczki wlewały pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy agrestowa galaretkę. Galaretki odstawiamy do zimnego miejsca by lekko stężały.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy lekko stężała galaretkę i łączymy składniki.

Kolorowe śmietanę zakrywamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny by całkowicie stężała.

Po upływie podanego czasu śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.


Dodatkowo:
  • 250 g dżemu wiśniowego lub wiśni
  • 2 łyżki posiekanych pistacji

Wykonanie:

Do upieczonych babeczek dajemy po łyżeczce dżemu (zdjęcie poniżej), tak by nie było go więcej niż 2/3 wysokości babeczki. Następnie na dżem nakładamy krem ajerkoniakowy- około jedna łyżeczka. Na sam koniec, na masę wyciskamy z rękawa cukierniczego zieloną masę śmietankową i zdobimy posiekanymi pistacjami

Babeczki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego.


Data publikacji: 10/04/2013


comments powered by Disqus