Czarodziejski tort piętrowy
Tort powstał na zamówienie mojego syna, na jego n- te urodziny. Miał być kolorowy, z lodem, cukierkami, piętrowy i oczywiście czekoladowy. Z jednej strony nie mógł być mały bo na prawie 20 osób więc pomysł mi się spodobał- dzieci są genialne i maja szalone pomysły ;-). Upiekłam. Mina dziecia mego bez cenna jak i gości.





Składniki na dużą tortownicę o średnicy 30 cm oraz o średnicy 15 cm.
Przed każdym pieczeniem biszkoptu należy umyć, wysuszyć, natłuścić i oprószyć czysta bułką tartą tortownicę.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopty (tortownica o średnicy 30 cm):
- 3 x 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 3 x 3 całe duże jajka
- 3 x 80 g masła
- 3 x 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 x 3 łyżki mleka
- 3 x 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3 x 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy 3/4 szklanki mąki pszennej/tortowej wraz z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.
Do rondelka wkładamy 80 g masła i na małym palniku oraz ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło ściągamy z palnika.
Całe jajka (3 sztuki) wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopione masło oraz mleko - miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki i dokładnie łączymy składniki.
Surowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut , do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na 10 minut w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika , obracamy go do góry nogami , wyciągamy z tortownicy i przykrywamy dwoma czystymi i suchymi ścierkami.
Pieczemy jeszcze dwa razy taki biszkopt.
Składniki na biszkopty (tortownica o średnicy 15 cm):
- 3 x 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 3 x 1 całe duże jajko
- 3 x 40 g masła
- 3 x 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 x 1 łyżka mleka
- 3 x 1 łyżki gorzkiego kakao
- 3 x 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy 1/2 szklanki mąki pszennej/tortowej wraz z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.
Do rondelka wkładamy 40 g masła i na małym palniku oraz ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło ściągamy z palnika.
Całe jedno jajko wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopione masło oraz mleko - miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki i dokładnie łączymy składniki.
Surowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na 10 minut w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika , obracamy go do góry nogami , wyciągamy z tortownicy i przykrywamy dwoma czystymi i suchymi ścierkami.
Pieczemy jeszcze dwa razy taki biszkopt.
Składniki na masę czekoladową:
- 6 sztuk całych, surowych jajek (wielkość L)
- 400 g cukru kryształu
- 100 g gorzkiego kakao
- 250 ml mleka
- 500 g miękkiego masła
- 2 kieliszki spirytusu lub wódki
Mleko wlewamy do rondla, wstawiamy na palniku i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i energicznie łączymy składniki. Powstała masę chwilę gotujemy by stała się gęsta. Gotową masę czekoladową ściągamy z palnika.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 15-20 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).
Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną, czekoladą oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.
Składniki na masę śmietanową:
- 1 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
- 2-3 łyżki cukru pudru
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy by składniki się nam ładnie połączyły. Ubitą kremówkę na czas przygotowania tortu wkładamy do lodówki.
Do worka cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie małej, wąskiej gwiazdki umieszczamy 1,5 szklanki ubitej śmietany kremówki. Worek cukierniczy wraz ze śmietana na czas przygotowywania tortu umieszczamy w lodówce.
Składniki na poncz:
- 3/4 szklanki mocnego naparu kawowego
- 1 kieliszek spirytusu
W niewielkiej misce łączymy alkohol wraz z naparem kawowym.
Składniki na masę marcepanową:
- 500 g cukru pudru
- 500 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
- 1/3 szklanki amaretto
Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Dodatkowo:
- 250 g m&m orzechowych
- 100 g czekoladowych gwiazdek
- czekoladowe batoniki w różnych kształtach (łącznie 4 sztuk)
- 5 sztuk cukierków - galaretek w czekoladzie
- kolorowe posypki cukrowe
- wafel w kształcie stożka
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 100 g suchych biszkoptów
- kolorowe barwniki spożywcze
Suche biszkopty kruszymy i łączymy z kremem czekoladowym. Z ciasta formujemy kulkę.
Powstały marcepan dzielimy na 10 równych części. Każdy kawałek barwimy na inny kolor ( niebieski, szafirowy, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony, różowy itp.). Gdy już zabarwimy marcepan odrywamy odcinamy 1/3 czerwonego marcepanu i odkładamy na bok. Z kolorowych marcepanów robimy wałeczki które skręcamy po 2-3 sztuki i zwijamy w rożnej wielkości ślimaki. Odłożoną część czerwonego marcepanu wałkujemy na płat i nie do końca owijamy nim kulkę powstała z biszkoptów i czekolady ale zostawiamy jej nadmiar - zdjęcie pomocnicze powyżej. Czerwoną kulkę zdobimy kolorową posypką cukrową a na wierzch umieszczamy wafel.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone biszkopty nasączamy obustronnie ponczem i przekładamy masą czekoladową - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie przełożone masą biszkopty wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu (gdy masa już stwardnieje i sklei dokładnie ze sobą biszkopty) wykładamy ciasto z lodówki i boki oraz wierzch ciast smarujemy ubitą śmietaną kremówką. Następnie na duże ciasto nakładamy małe. Śmietaną którą mamy w worku cukierniczym wyciskamy łodygi do kolorowych świderków marcepanowych oraz rozetki wokoło złączenia się dużego i małego krążka oraz u podstawy dużego krążka - zdjęcia pomocnicze powyżej. Na torcie układamy marcepanowe, kolorowe świderki, m&m, batoniki, galaretki w czekoladzie, gwiazdki czekoladowe a na szczycie "loda". Ciasto ponownie wkładamy na 30 minut do lodówki by śmietana na torcie się schłodziła.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/09/2015
comments powered by Disqus