Cytrynowe ciastka

Bardzo delikatne, kruche a wręcz maślana no i przede wszystkim bardzo i to bardzo cytrynowe.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej dużej cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:
  • 1 /2 szklanka cukru pudru

Cukier puder wsypujemy do miski.


Wykonanie:

Do niewielkiej mąki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do osobnej miski wkładamy miękkie masło dodajemy do niego cukier puder i za pomocą miksera ucieramy składniki na puch. Do utartego na puch tłuszczu dodajemy jajko - miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia , sok z cytryny oraz skórkę - wszystko dokładnie miksujemy, aż powstanie nam jednolita , gładka masa. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 4-5 godzin do lodówki. Po upływie podanego czasu , masę wykładamy z lodówki, odkrywamy z folii i za pomocą łyżeczki odrywamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości mniejszej niż orzech włoski. Surowe kulki obtaczamy w cukrze pudrze. Odstawiamy na 5 minut i ponownie obtaczamy w cukrze. Surowe, obtoczone cukrem kulki układamy w dość sporych odstępach na blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczamy ( zdjęcia pomocnicze powyżej).

Surowe ciasteczka pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut 0 ciastka mają być jasne , nie spieczone. Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia ( najlepiej na blaszce na której je piekliśmy). Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/03/2014


comments powered by Disqus