Cynamonowiec
Ciasto niesamowicie aromatyczne, rozgrzewające i powoli nadające nutkę zapachu, smaku i wyglądu zbliżających się Świąt. Pyszne ciasto cynamonowe oraz makowe idealnie pasuje do masy budyniowej, wafla i domowych powideł.





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto cynamonowe:
- 4 jajka (wielkość L)
- 320 g cukru pudru
- 250 g miękkiej margaryny
- 240 g mąki pszennej (typ 450)
- 250 ml mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 g mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mielony cynamon.
Do miski przekładamy margarynę, dodajemy do niej cukier puder i ucieramy składniki na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo wbijamy kolejno po jednym jajku - cały czas ucieramy składniki. Teraz na przemian i stopniowo dodajemy mleko wraz z suchymi składnikami i cały czas ucieramy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Surowe ciasto dzielimy na pół rozlewając je do dwóch jednakowych blaszek. Surowe ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut, do tzw suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone placki pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na bezowo - makową wkładkę:
- 6 białek
- 8 łyżek cukru kryształu
- 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów
- 3/4 szklanki suchego maku
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki pszennej (typ 450)
- 1 łyżka nalewki migdałowej
Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywno. Cały czas miksując - do białek dodajemy cukier kryształ który miksujemy do momentu rozpuszczenia się. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, nalewkę migdałową oraz proszek do pieczenia i ponownie miskujemy składniki Gdy uzyskamy już jednolitą konsystencję mikser zamieniamy na drewnianą łyżkę i za jej pomocą delikatnie mieszamy pianę z makiem oraz mąką pszenną. Wkładkę bezowo - makową przekładamy do blachy i pieczemy ją w 160 stopniach Celsjusza przez 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu bezę pozostawiamy w piekarniku by przestygła.
Składniki na masę budyniową:
- 6 surowych żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 150 g cukru kryształu
- 250 g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 6 łyżek waniliowej kawy cappuccino
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki
Do kubka wlewamy 100 ml mleka, dodajemy do niego żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kawę cappuccino i wszystko ucieramy na jednolitą, gładka masę.
Pozostałą część mleka wlewamy do rondla, dodajemy do niego cukier waniliowy oraz cukier kryształ. Rondle umieszczamy na średnim palniku i doprowadzamy do zagotowania się mleka. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę i całość zagotować. Budyń gotujemy około 5 minut ,ciągle go mieszając by się nie przypalił. Gotowy budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Masło przekładamy do makutry i ucieramy go na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny budyń. Składniki dokładnie rozcieramy ze sobą. Na sam koniec gdy masa jest już dobrze utarta dodajemy kieliszek alkoholu i jeszcze chwile ucieramy masę.
Dodatkowo:
- 300 g gęstych powideł śliwkowych;
- 4 płaty andruta (wafla)
Wykonanie:
Andruty odpowiednio przycinamy do formy, blaszki w której piekliśmy ciasta, smarujemy je powidłami śliwkowymi (150 g) a następnie kładziemy na nie ciasto cynamonowe. Na ciasto rozkładamy równomiernie połowę masy budyniowej, którą zakrywamy wkładką bezowo - makową. Na wkładkę równomiernie rozkładamy pozostała część masy budyniowej, którą również przykrywamy ciastem cynamonowym. Wierzch ciasta cynamonowego ponownie smarujemy powidłami śliwkowymi (150 g), które przykrywamy odpowiednio przyciętymi andrutami.
Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki by się "przegryzło" (a najlepiej na całą noc).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 04/11/2015
comments powered by Disqus