Cynamonowiec

Ciasto niesamowicie aromatyczne, rozgrzewające i powoli nadające nutkę zapachu, smaku i wyglądu zbliżających się Świąt. Pyszne ciasto cynamonowe oraz makowe idealnie pasuje do masy budyniowej, wafla i domowych powideł.

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto cynamonowe:
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 320 g cukru pudru
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 240 g mąki pszennej (typ 450)
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mielony cynamon.

Do miski przekładamy margarynę, dodajemy do niej cukier puder i ucieramy składniki na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo wbijamy kolejno po jednym jajku - cały czas ucieramy składniki. Teraz na przemian i stopniowo dodajemy mleko wraz z suchymi składnikami i cały czas ucieramy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Surowe ciasto dzielimy na pół rozlewając je do dwóch jednakowych blaszek. Surowe ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut, do tzw suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone placki pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na bezowo - makową wkładkę:
  • 6 białek
  • 8 łyżek cukru kryształu
  • 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ 450)
  • 1 łyżka nalewki migdałowej

Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywno. Cały czas miksując - do białek dodajemy cukier kryształ który miksujemy do momentu rozpuszczenia się. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, nalewkę migdałową oraz proszek do pieczenia i ponownie miskujemy składniki Gdy uzyskamy już jednolitą konsystencję mikser zamieniamy na drewnianą łyżkę i za jej pomocą delikatnie mieszamy pianę z makiem oraz mąką pszenną. Wkładkę bezowo - makową przekładamy do blachy i pieczemy ją w 160 stopniach Celsjusza przez 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu bezę pozostawiamy w piekarniku by przestygła.


Składniki na masę budyniową:
  • 6 surowych żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru kryształu
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 łyżek waniliowej kawy cappuccino
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki

Do kubka wlewamy 100 ml mleka, dodajemy do niego żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kawę cappuccino i wszystko ucieramy na jednolitą, gładka masę.

Pozostałą część mleka wlewamy do rondla, dodajemy do niego cukier waniliowy oraz cukier kryształ. Rondle umieszczamy na średnim palniku i doprowadzamy do zagotowania się mleka. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę i całość zagotować. Budyń gotujemy około 5 minut ,ciągle go mieszając by się nie przypalił. Gotowy budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy go na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny budyń. Składniki dokładnie rozcieramy ze sobą. Na sam koniec gdy masa jest już dobrze utarta dodajemy kieliszek alkoholu i jeszcze chwile ucieramy masę.


Dodatkowo:
  • 300 g gęstych powideł śliwkowych;
  • 4 płaty andruta (wafla)

Wykonanie:

Andruty odpowiednio przycinamy do formy, blaszki w której piekliśmy ciasta, smarujemy je powidłami śliwkowymi (150 g) a następnie kładziemy na nie ciasto cynamonowe. Na ciasto rozkładamy równomiernie połowę masy budyniowej, którą zakrywamy wkładką bezowo - makową. Na wkładkę równomiernie rozkładamy pozostała część masy budyniowej, którą również przykrywamy ciastem cynamonowym. Wierzch ciasta cynamonowego ponownie smarujemy powidłami śliwkowymi (150 g), które przykrywamy odpowiednio przyciętymi andrutami.

Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki by się "przegryzło" (a najlepiej na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/11/2015


comments powered by Disqus