Cynamonowe ucierane ciastka

Proponuje coś bardzo cynamonowego, kruchego i prostego w wykonaniu - ciasteczka ucierane.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 2 całe jajka (wielkość M)
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka dowolnego alkoholu (ewentualnie)

Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Do miseczki przesiewamy mąkę z cynamontem.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną.

Do miski przekładamy masło i wsypujemy do niego cukier puder. Składniki miksujemy na gładką biała masę. Następnie dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy alkohol i stopniowo przesiana mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Surowe ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki by stwardniało. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego.

Każdą kulkę obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze i cynamonie a następnie układamy na blaszce (z zachowaniem dość sporych odstępów) i lekko je spłaszczamy.

Surowe ciastka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na lekko brązowy kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/11/2014


comments powered by Disqus