Cynamonowe ucierane ciastka
Proponuje coś bardzo cynamonowego, kruchego i prostego w wykonaniu - ciasteczka ucierane.





Składniki na 3 blaszki.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 300 g cukru pudru
- 2 całe jajka (wielkość M)
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka dowolnego alkoholu (ewentualnie)
Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki cynamonu
Do miseczki przesiewamy mąkę z cynamontem.
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną.
Do miski przekładamy masło i wsypujemy do niego cukier puder. Składniki miksujemy na gładką biała masę. Następnie dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy alkohol i stopniowo przesiana mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Surowe ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki by stwardniało. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze i cynamonie a następnie układamy na blaszce (z zachowaniem dość sporych odstępów) i lekko je spłaszczamy.
Surowe ciastka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na lekko brązowy kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 03/11/2014
comments powered by Disqus