Cynamonowe ptaszki - ciasteczka parzone

"Przyleciał ptaszek ze Lwowa, usiadł na rynku Krakowa..." idzie powoli Wiosna, ptaki ćwirkają, kwiaty rozkwitają a ludzie powoli budzą się do życia.

Ocena:
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na ciastka parzone
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g miękkiej margaryny
  • 4 łyżki letniej wody
  • 1/2 łyżeczka amoniaku (węglanu amonowego)
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Do ozdoby:
  • jedno białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Białko lekko podbijamy i stopniowo dodajemy do niego cukier puder. Składniki łączymy tak by powstała jednolita konsystencja.


Dodatkowo:
  • kolorowe, cukrowe perełki

Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy amoniak.

Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy ze sobą mąkę, cukier puder oraz cynamon. Do produktów dodajemy margarynę i rozpuszczony amoniak. Ciasto dobrze wyrabiamy nożem (siekamy je) a następnie wyrabiamy dłońmi. Wyrobione ciasto wałkujemy na płat o grubości 3-4 mm i za pomocą foremki wycinamy ptaszki.

Surowe ptaszki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy na lekko brązowy kolor w 170 stopniach Celsjusza przez 12 minut (funkcja piekarnika - termoobieg). Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia.

Upieczone, ostudzone ptaszki cynamonowe zdobimy lukrem oraz kolorowymi perełkami cukrowymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/03/2016


comments powered by Disqus