Cynamonowe ptaszki - ciasteczka parzone
"Przyleciał ptaszek ze Lwowa, usiadł na rynku Krakowa..." idzie powoli Wiosna, ptaki ćwirkają, kwiaty rozkwitają a ludzie powoli budzą się do życia.





Składniki na 40 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciastka parzone
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 100 g cukru pudru
- 75 g miękkiej margaryny
- 4 łyżki letniej wody
- 1/2 łyżeczka amoniaku (węglanu amonowego)
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Do ozdoby:
- jedno białko
- 1 szklanka cukru pudru
Białko lekko podbijamy i stopniowo dodajemy do niego cukier puder. Składniki łączymy tak by powstała jednolita konsystencja.
Dodatkowo:
- kolorowe, cukrowe perełki
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy amoniak.
Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy ze sobą mąkę, cukier puder oraz cynamon. Do produktów dodajemy margarynę i rozpuszczony amoniak. Ciasto dobrze wyrabiamy nożem (siekamy je) a następnie wyrabiamy dłońmi. Wyrobione ciasto wałkujemy na płat o grubości 3-4 mm i za pomocą foremki wycinamy ptaszki.
Surowe ptaszki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy na lekko brązowy kolor w 170 stopniach Celsjusza przez 12 minut (funkcja piekarnika - termoobieg). Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia.
Upieczone, ostudzone ptaszki cynamonowe zdobimy lukrem oraz kolorowymi perełkami cukrowymi.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 03/03/2016
comments powered by Disqus