Cygańskie ciasto

Zostało mi kilka surowych białek po pączkach a, że mam zasadę "nic w kuchni się nie może zmarnować", poszperałam w różnych zeszytach, książkach i znalazłam ciasto o ponętnej nazwie, która jest adekwatna do biszkoptu który powstał - trochę ocyganiony bo więcej w nim białek niż żółtek, trochę wszystkiego - kakao, kisielu, maku sypkiego.... I masa którą uwielbiam - z sera białego i śmietany kremówki.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 36 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 9 surowych białek
  • 4 surowe żółtka
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 1, szklanki mąki pszennej / tortowej + 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g roztopionej margaryny
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 opakowanie kisielu o smaku wiśniowym (1 x 40 g)

Mąkę (1,5 szklanki) przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do wysokiej miski wlewamy surowe białka i ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Do powstałej masy powoli wlewamy roztopioną margarynę i przesianą mąkę (1,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia. Powstała masę dzielimy na IV równe części i do każdej z nich dodajemy kolejno:

  • I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki pszennej / tortowej - dokładnie łączymy składniki
  • II - 1 łyżkę kakao - dokładnie łączymy składniki
  • III - kisiel o smaku wiśniowym - dokładnie łączymy składniki
  • IV - 3 łyżki suchego maku - dokładnie łączymy składniki

Surowe masy przekładamy na blachę rozlewając je w nieładzie. Surowe ciasto pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 40 minut, do tzw suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę serowo-śmietanową:
  • 330 g śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
  • 1 kg sera białego w wiaderku
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • laska wanilii - ziaren
  • 3/4 szklanki cukru pudru

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą.

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy z niej ziarenka.

Do miski przelewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki oddajemy cukier puder, biały ser, ziarna wanilii oraz rozpuszczona żelatynę spozywczą. za pomocą miksera dokładnie łączymy składniki.


Do ozdoby:
  • 2 x 150 g ciastek typu delicje
  • 2 opakowania sypkiej galaretki np o smaku pomarańczowym
  • 700 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy obie galaretki i pozostawiamy je do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone ciasto wykładamy i rozkładamy równomiernie masę serowo -kremówkową. Na masie układamy ciastka typu delicje, które zalewamy lekko stężałą galaretką. ciasto wkładamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/01/2015


comments powered by Disqus